top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

7 tips om je dit jaar wél aan je goede voornemens te houden

Bijgewerkt op: 19 jan. 2021

Veel mensen zijn aan het begin van het jaar heel enthousiast. Dit is het jaar dat hun kilo's eraf knallen. Januari is hét moment van de goede voornemens. Ga mee en kijk welke tips jou helpen om je dit jaar wél aan je goede voornemens te houden.

  1. Maak een bruikbaar plan Met een duidelijk doel en daarbijbehorende acties, is het gemakkelijker om jouw goede voornemen tot een goed einde te brengen. Lekkerder in je vel zitten kan voor de een iets heel anders zijn dan voor een ander. Schrijf bijvoorbeeld op: 'ik weeg XX kilo op 31 december 2021'. Het klinkt wellicht overdreven, toch is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat voor jou haalbaar is.

  2. Zorg voor steun Heb je iemand waar jij steun van ondervindt, of dat een goede vriend(in), collega of kennis is, dan kun je knelmomenten met hem of haar bespreken. Je voelt je gehoord en je hebt een extra steun in de rug tijdens moeilijke momenten. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker je doelen behaalt.

  3. Perfectie mag je loslaten Als je altijd perfect gezond moet eten van jezelf omdat dat nu eenmaal past bij jouw goede voornemen, dan is dat zo'n zware mentale uitdaging dat het moeilijk gaat worden om dat voornemen daadwerkelijk vol te houden. Het gevaar dreigt dat als iets niet aan je perfecte standaard voldoet, je het bijltje erbij neer gaat gooien. Wees lief voor jezelf en accepteer dat alles niet altijd 100% is.

  4. Wees je bewust van sociale druk Trakteert jouw familielid altijd op zelfgebakken taart? En vind je het lastig om nee te zeggen? Of zeggen jouw vrienden, 'ach, neem er nog eentje'? Dan sta je onder sociale druk. Het is logisch dat je dan sneller toegeeft. Mensen die zelf niet zulke gezonde gewoontes hebben, worden er liever niet mee geconfronteerd dat jij jouw leefstijl verandert. Bedenk wat voor hem/ haar positief is en wat voor jou ook werkt.

  5. Doe het samen Vind een buddy die precies hetzelfde doormaakt als jij. Jullie kunnen elkaar verder helpen en zien wellicht sneller de valkuilen waar de ander in trapt. Informeer bij mij naar de mogelijkheden van duo coaching.

  6. Bedenk alternatief gedrag Ben jij gewend om 's avonds een tussendoortje te nemen? En zeg je, vanaf nu is het klaar? Om jezelf van een ongezonde snack 's avonds af te helpen, is het beter om een tussenfase in te stellen. Je bepaalt dat je 8 weken lang 's avonds alleen een gezonde snack eet. Na die tijd kun je dan het eten van het gezonde tussendoortje afbouwen.

  7. Slaap voldoende Een goede nachtrust helpt bij het goede voornemen om af te slanken. Dat heeft te maken met je hormoonhuishouding. Voldoende slaap zorgt voor de aanmaak van het hormoon leptine. Leptine zorgt overdag voor een verzadigd gevoel na het eten. Tegelijk remt voldoende slaap de aanmaak van het hormoon ghreline. Dit hormoon wekt de eetlust op. Jouw lichaam is ingesteld om overdag activiteiten te doen en ‘s nachts te rusten. Een goede slaap stimuleert een goede stofwisseling, die helpt bij afvallen.


Verloopt het niet zoals je wenst? Niet getreurd. Elke dag kun je opnieuw starten met het invullen van jouw goede voornemens. Meer resultaten behalen? Met een stok achter de deur gaat het jou dit jaar wél lukken! Schakel mij in als jouw coach!

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page