Waarom vind ik een gezond & lekker leven belangrijk? Dit helpt je namelijk in jouw proces om gouden eieren te kunnen produceren. En dat voor langere tijd.
Als de aandacht namelijk naar ziektes gaat, dan kan het een uitdaging zijn om je volle potentieel daadwerkelijk te benutten. Dat kan heus nog wel hoor. Ook mensen waarvan je niet zou zeggen dat ze ooit succesvol zouden kunnen worden op het oog, kunnen dat zeker wel zijn doordat ze een sterke interne drive hebben. Logischerwijs is het prettiger om jezelf de tijd te kunnen gunnen om wél je gouden eieren te leren fabriceren. Waar waarschuwt dit sprookje voor? Voor beslissingen die eerst weliswaar voordeel opleveren, maar op de lange termijn negatieve gevolgen kunnen hebben. Bijvoorbeeld jezelf afjakkeren om alle doelen te behalen. Terwijl als je merkt dat je echt in de hypermodus komt, je een pas op de plaats maakt. En je de rust probeert te pakken en je vandaaruit wel weer meerdere ballen tegelijk kan ophouden. De vraag is ook of je alle ballen tegelijkertijd moet willen kunnen ophouden.
Waar komt dit vandaan?
De oorsprong van het spreekwoord "de gans met de gouden eieren" ligt in de klassieke oudheid, namelijk bij de dichter Aesopus. In zijn fabel 'De gans met de gouden eieren' hebben een boer en zijn vrouw een gans die elke dag een gouden ei legt. Hier zijn ze natuurlijk erg blij mee, maar op een dag worden ze te ongeduldig – één ei per dag is niet langer genoeg voor ze. Het spreekwoord wordt gebruikt om aan te geven dat je niet te veel moet willen, anders verlies je wat je al hebt¹.
De eerste Nederlandse bewerking van dit verhaal komt van niemand minder dan Joost van den Vondel. Zijn boek Warander der Dieren (1620) is een verzameling van moralistische fabels en duidelijk geïnspireerd op Aesopus. Zo is de gelijkenis met De Vrouwe en Henne (nummer CVIII in het boek) over een armlastige vrouw die een kip met gouden eieren slacht best duidelijk. Zij moet bovendien dezelfde les ondervinden: ‘De Gierige’ haer bevindt bedroghen in haer sin: Terwijl zij schatten soeckt, verliest zij haer ghewin’ Oftewel, de gierigaard komt bedrogen uit. Terwijl – en omdat – ze schatten zoekt, verliest ze haar inkomen. Niet alleen het spreekwoord, ook Vondel laat zijn relevantie vandaag de dag dus blijken. De les moge duidelijk zijn: wees tevreden met wat je hebt, want degene ‘die wickt eerst eer hij’t waeght, sal na-rou van hem keeren.’ Overigens ben ik er wel een voorstander van dat je je aandacht richt op wat je wél wilt. Het is prima zoals het is. Echter, hoe kan ik vandaaruit nog meer mooie zaken ervaren terwijl ik ondertussen totaal tevreden en relaxt ben onder hetgeen ik ben en heb. En daarbij is dankbaarheid een heel mooie tool om die tevredenheid te (leren) ervaren.
Bronnen: Jessica van Raalte, 29-11-2023 Gesprek met Bing, 29-11-2023
(1) De kip met de gouden eieren slachten - Neerlandistiek. https://neerlandistiek.nl/2023/01/de-kip-met-de-gouden-eieren-slachten/.
(2) Zorg goed voor de gans met de gouden eieren! - Rechtrichten .... http://www.paardenbegrijpen.nl/ruiter/vakmanschap/zorg-goed-voor-de-gans-met-de-gouden-eieren/.
(3) De gans met de gouden eieren - Spirituele teksten. https://spiritueleteksten.nl/sprookjes/de-gans-met-de-gouden-eieren-fabel-van-aesopus-herverteld-voor-kinderen-duiding-van-symboliek/
Comments