top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Geneeskunde: je wilt het liever voor zijn

Bijgewerkt op: 7 dec. 2021

Mijn hart huilt als ik zie hoeveel medicijnen je in je mik geschoven krijgt als je ouder wordt. Heb je één aandoening en je krijgt een medicijn. Voor je het weet, 'hol' je naar een andere dokter en krijg je andere pillen om bijwerkingen tegen te gaan. Begrijp me goed, ik ben er heel dankbaar voor dat er medicijnen bestaan. Luister ook vooral naar je dokter. Wees haar/ hem liever voor.

Gaat een arts zich in jou verdiepen, dan zal zij/ hij meestal ook iets anders vinden. Daarom wil je je liever zelf zo vitaal mogelijk houden. En op gewicht blijven of afslanken helpt erbij om bepaalde zogenaamde welvaartsziekten te voorkomen. Waarom voorkom je liever doktersbezoek? Dat kost klauwen met tijd. Vooral ook veel energie als je uitslagen afwacht. Besteed liever aan de voorkant tijd om goed te eten en te leren je 'snor' te voelen. Houd in je achterhoofd dat een ziekenhuis ook 'productie' dient te draaien. Hier mijn ervaring met ziekenhuisbezoek. Ik ging daar heen voor een 'frutteltje'/ formeel cyste in mijn baarmoeder. Overigens was dat op eigen verzoek, aangezien ik mijn darmen met mijn baarmoeder niet 'lekker vond zitten' (bijkomstigheden na bevallingen, dan zit alles niet meer zoals het eerst zat:)). Toen ik aangaf 1 à 2 dagen in de maand zo'n zwaar gevoel in mijn bekkenbodem te hebben (net als tijdens de zwangerschappen). Pff, dat voel je best (is soms pijnlijk). Hoppatee, ze wilden me meteen op de wachtlijst zetten voor een operatie. Uiteraard zou ik wel weer naar de bekkenbodemfysio horen te gaan. Biedt dat te weinig, dan kon ik snel onder het mes. Natuurlijk is het fijn dat ze meedenken. Op mij kwam het nogal over, van 'hoppa, dat gaan we wel even fijn fixen'. Zelf pas ik mijn bekkenbodemoefeningen weer regelmatig toe (mag wel iets regelmatiger). Een jaar verder en zonder verdere ingrepen, voelt het weer stukken beter. Jezelf tijd gunnen, werkt soms dus ook. Beetje off topic: Dames, het is echt een aanrader om naar de bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. Je leert meer controle te krijgen over - ook ontspannen, of juist aanspannen van 'down under'. En ik leerde bij zwangerschapsyoga dat je dit ook kunt gebruiken als je 'in de modus' bent. Eigenlijk schrijf ik deze blog om de blogs van Richard de Leth te delen. Met het grootste deel ben ik het met hem eens. Hij zit minder in de formele wetenschappelijke hoek. Het is goed om zijn verhaal te lezen. Geneeskunde: je bent het liever voor. Waarom jij niet de beste zorg krijgt: pleidooi voor één geneeskunde 2 (Deel 1 is niet bereikbaar.)

[Aan zijn programma ben ik niet verbonden. Ook krijg ik er geen fee voor.]

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page