top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Jij mag kiezen

Als jij kiest (ook als je niets doet, kies je) dan houdt dat ook in dat je de gevolgen van keuzes ervaart. Soms maak je keuzes in je leven en die blijken toch net een tikje anders uit te pakken. Je leest nu niet voor niets deze blog.

De enige weg vooruit, zoals ik die zie, is voorwaarts (dat mag ook kronkelig zijn of meer cirkelmatig of gewoon recht vooruit). Het leven is stuurbaar, niet maakbaar. Al mediteer ik als een gek op dat laatste. Heerlijk dat placebo effect. Nu terug naar de wereldse realiteit. Wát kun je wel doen?


Op leefstijlgebied is iedereen het erover eens, ‘less can be more’.

Van welke producten mag je voluit genieten met een stuk minder?


Beide gekleurde stippen zijn even groot.

* alle sterk bewerkte voeding, zoals chips, koekjes, snoep. Waarom? Dit zijn snelle vulmiddelen zonder voedingsstoffen waar je lijf het alleen maar druk mee heeft. Stop met die kleine tussendoor beetjes van gesnaai hier, gesnaai daar. Hallo, je wilt je lijf rust gunnen.

* frisdrank, als je deze gesuikerde dranken laat staan, zeg je ‘dag (verhoogde kans op) diabetes’. Nee, ook ‘nepfrisdranken’ zijn afgekeurd. Je kunt jezelf placebo’en tot je een ons weegt. Je lijf heeft je bij bepaalde dingen snel door.

* gefrituurd eten. Je wilt je hart en vaten in een betere conditie? Dan laat je deze industriële transvetten (uit bijvoorbeeld pakjes en zakjes) het liefst buiten de deur.


Zeg je ‘hallo, dit is too much in my face’. Dan zeg ik. Ja, alles laten staan kan overweldigend overkomen. Rome is ook niet gebouwd in één dag. Maak het heel klein. Zodat je ‘bevriezing’ voorkomt. En van steeds herhalende bewegingen in een sneewbaleffect terecht komt.

Mateloos genieten

Wat kun je wel met jezelf afspreken? Hoe ga je maximaal genieten van een klein beetje? Mag het een onsje minder en minder vaak zijn? Ga grenzeloos uit je dak met weinig. Sowieso, waarom heb je bepaalde dranken of snacks nodig om te functioneren?


Omdat het lekker is

Weet je wat lekker is? Dat je lijf doet wat jij graag wil dat het doet. (Ok, denk aan die stuurbaarheid:).)


Omdat ik het anders niet trek

Voldoende slaap helpt jouw systeem het beste. Meer rust inbouwen mag ook. En alles voelen, mag ook.


Omdat ik er gewoon geen zin in heb (dit is voor mensen geschreven die in de basis wel wat energie hebben)

Geen zin is geen excuus. Je kunt altijd zin maken. En als je dit leest, wil je waarschijnlijk wel zin gaan maken. Of je kunt lethargisch wegzakken. Je zou kunnen overwegen om er in je hoofd een mooi beeld van te maken van iets dat je wél heel graag zou ervaren. En doe dat net alsof je dat al hebt ervaren. Leuk hè, die gedachtekracht ...


Omdat ik niet weet wat ik moet doen

Het is normaal dat je niet alles in één keer weet. Helemaal prima. Je bent goed zoals je bent. Gun jezelf die tijd om uit dingen wijs te worden. Wat voelt voor jou op dit moment het meest natuurlijk aan? Ga daarvoor.


Omdat ik zoveel prikkels ervaar

Ja, heel normaal dat je die voelt. Vooral als je in een meer ‘k-situatie’ zit. Je kunt hiermee leren omgaan. Ga dan richting mindfulness. En sommige dingen horen misschien (in lichte mate😊) bij je. Deal with it. Alleen jij kan dat fixen. Ik snap overigens volledig als je die prikkels wilt dempen of uitschakelen door in bepaalde genotsmiddelen te vluchten. Zie dan hoe je dingen voor jezelf behapbaar maakt. De lange termijn klap is vaak beter voor je gezondheid.


Wat een gezeur

Helemaal prima. Lekker laten gaan. Waarom lees je dit überhaupt? Realiseer je wel hoe jij er mogelijk over twintig jaar bij loopt.


Ik doe alles en niks lukt

Gewoon ‘dom doorgaan’. Soms kan tussentijds bijstellen handig zijn. Houd altijd voor ogen ‘hoe kan ik mega genieten’ van mogelijk nu nog op jouw overkomende tamme dingen als gezonder eten, al dat lekkere gesnaai laten staan en wat meer bewegen. En ‘heaven forbid’ rust en regelmaat. Wat past er nú bij jou? En bedenk ook: is hetgeen ik doe wel zo handig?


Waarom doe ik het nooit goed? (Waarom zou je überhaupt denken dat je het niet goed doet? Wat maakt dat iets goed is voor jou?)

Hum, jij bent het product van je opvoeding en alles wat je geleerd en ervaren hebt. Soms zijn er situaties die minder handig zijn. En waar je steeds weer in terecht lijkt te komen. Spoor dan alle mogelijke oorzaken op die jou in je leven tegenhouden (emoties en ladingen die zich hebben vastgezet in je systeem). Waarschijnlijk heb je daar hulp bij nodig.

Je kunt helemaal losgaan van fysiotherapie naar osteopathie, van een haptonoom tot craniosacraal. En van EMDR (plus plus) tot healing. Of kijk eens naar de MIR-methode. Die kun je ook gewoon gratis doen. Je mag uiteraard altijd aan mij denken als je ondersteuning inschakelt😊.

Ik ben er groot voorstander van om zoveel mogelijk zelf te doen. Meestal kom je verder met hulp. Je kunt ook daarin klein beginnen door met een goede vriendin of kennis te babbelen en elkaar te ondersteunen (richt je aandacht dan op wat je wel wilt). Boy oh boy, als je uiteindelijk leert investeren in jezelf, dan wordt het helemaal een feestje.


Ik moet en zal slank zijn/ ik moet en zal aan dat perfecte plaatje voldoen

Die perfectie in ons leven mogen we compleet loslaten. (Zo ontzettend leuk om te leren > sarcastisch gezegd.) Wil je dit echt? Of is dit iets wat je wit doen om erbij te horen? Kijk ook eens naar je schild. Omdat je je graag beschermt, heb je mogelijk een schild opgebouwd.

Om echt top in je vel te zitten, kan het handiger zijn om dat schild af te breken. Dit kun je in je achterhoofd houden voor over 20 jaar ofzo (lekker veilig voor op de lange termijn).


Ik voel me zo k*

Het is aan jou om je beter te leren voelen > met alle respect voor jou en de situatie waar je je in bevindt. Ja, dat klinkt hard. En toch is dat de eerste stap als je écht van plan bent los te gaan. Anders leg je het namelijk buiten jezelf. En als je iets voor ogen hebt, dan is het alleen maar mogelijk als je het binnen jezelf trekt.


Die ander is zo …

Hallo, het gaat hier om jou. Dat jij voelt wat die ander denkt en dat jij daarvan van het padje raakt, dan geef je die ander dus de kans om over jouw leven te ‘heersen’. Ik verwacht dat jij een mooier beeld voor ogen hebt dan dat iemand anders woorden jouw leven lopen te bepalen.


Ik voel me gen***d

Soms maak je keuzes in je leven waarvan je op dat moment denkt, nou, dat klinkt best goed. Je behaalde je doel of je dacht je doel te gaan behalen. Mogelijkerwijs vanuit een angst. Als ik dit niet doe, nou, dan … Niet altijd is alles wat het lijkt. En dat weet je op dat moment gewoon niet. Of je dacht het te weten en later denk je, nou dat is toch anders. De uitgangspunten kunnen veranderen. En soms denk je dat iets aan een bepaalde keuze ligt en dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Ga altijd uit van de situatie waar je je nu in bevindt. Je leeft in het hier en nu (ik weet het, dit zijn XXX woorden).


Jezelf vergeven

Je kunt met jezelf in de knoop zitten. Het is voor iedereen goed om zichzelf te leren vergeven. Je kunt regelmatig het Ho’oponopono lied opzetten.

Sommige keuzes die je maakt hebben een bepaald effect op je lijf of je gezondheid. Of alles volledig terug te draaien is, dat weet je niet (logischerwijs niet altijd mogelijk). Dan weet je in ieder geval wel wat je in je volgende leven voor ogen mag houden😊.


Weerstand

Kortom, leer om te gaan met je eigen weerstand. Ik zal die grabovoi code daarvan nog opsnorren. Heb je in ieder geval iets wat je boven je bed kunt hangen😊.


Wil je steeds meer toewerken naar hetgeen je wel wilt, dan mag je leren communiceren (ik weet het, dat is niet altijd gemakkelijk), leren onderhandelen en leren steeds meer te kiezen voor jezelf en wat je wél wilt. Als alles mogelijk is, wat zie jij dan voor je? Verbind je met jezelf en ontwikkel focus op jouw doelen. Als ik het kan, dan kan jij dat ook. Sorry, het is altijd gemakkelijk om te zeggen dat iets niet lukt omdat ... Het is zo gemakkelijk om aannames te doen. [En mocht het jou interesseren: ik kom uit een lage SES-omgeving, uit een bepaalde religieuze stroming met als enige doel het aanrecht én ben afgericht om vooral dingen te doen die je 'moet doen omdat het zo hoort'. Ik kan nog goed 'plat proat'n' en kom uut 'n boer'n omgeving (wat overigens een pré is omdat je meer in verbinding staat met de natuur).


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page