top of page
Foto van schrijverjessicavanraalte

Leven als een god in Frankrijk

Bijgewerkt op: 20 apr. 2021

Mindset aanpassen Jouw mindset aanpassen zodat je leeft als een god in Frankrijk! Dat helpt je bij het aanleren van een gezondere leefstijl. Verrassend lekker eten en genieten is dan het uitgangspunt. Eetfestijnen Jarenlang hoorde ik verhalen aan over eetfestijnen in Babylon. Niet meteen dat dat als iets positiefs werd beschouwd. In de cultuur waarin ik die verhalen aanhoorde, zat genieten totaal niet ingebakken. Leven als een god in Frankrijk, geeft je wel een positieve mindset. Wat bedoel ik daarmee? Waarom Franse vrouwen niet dik worden Mireille Guiliano verwoordt dat zo mooi in haar boeken over 'Waarom Franse vrouwen niet dik worden'. Ik mocht een jaar leven in Zwitserland (in Genève = franstalig). Daar maakte ik die eetcultuur mee. Pas eettradities aan Ze geeft aan dat de standaard drie maaltijden per dag en driegangendiners is. En dat zo'n uitgebreid driegangendiner vaak uitgebreid wordt met een vierde van kaas vóór het dessert. En in een goed restaurant kun je zelfs nog meer gangen hebben. Waarom worden Franse mannen en vrouwen dan toch niet dik? Zij pasten hun eettradities aan aan de moderne manier van leven. Zij eten slechts af en toe zo uitgebreid. Hun aantallen gangen zijn misschien groter, hun porties zijn kleiner. En zelfs een gewone maaltijd is aan traditionele regels gebonden. Met aandacht eten Aandacht dus voor het eten, de bereiding van eten. En verder ook eten en anders niets. Dus geen televisie, krant, eten achter het stuur of in het openbaar vervoer. Ze benoemt de kracht van presentatie door het gebruik van een mooi servies, glaswerk en tafellinnen. Ook kaarslicht is heel sfeervol (al is dat laatste minder goed voor de luchtkwaliteit - ik vertelde je toch dat genieten een uitdaging kan zijn:)). Het dekken van de tafel kan bijna even belangrijk zijn als het bereiden van het eten zelf. Het richt de aandacht op wat er gaat komen. Dit zorgt voor het opwekken van de eetlust en een rijkere ervaring. Kleine beetjes en variatie per maaltijd Waar ik een dolenthousiaste fan van ben is om een klein beetje van verscheidene dingen te eten. In plaats van grote hoeveelheden van één of twee dingen. Het gerecht ligt midden op het bord. Laad je bord dus niet heel vol en wissel af. Het wisselen van bord richt je aandacht op wat je op dat moment aan het eten bent. Dit zorgt er ook voor dat de maaltijd vertraagt, waardoor je het eten beter verteert en je je voldaner voelt. Hoe sneller je eet, hoe meer je nodig hebt. En als het wassen van een extra bord je lastig lijkt, bedenk dan hoeveel lastiger het is om dik te worden. Volwaardig eten Veel Fransen eten tussen de middag warm, al kan dat voor jou minder praktisch zijn. Drie maaltijden per dag zijn prettig om je metabolisme in een gelijkmatig ritme te brengen. Volgens haar verwarren tussendoortjes het lichaam en de geest. Deze zijn vaak ook bedoeld om maaltijdmomenten die je oversloeg te compenseren. Strategie Eet liever deze drie maaltijden per dag in plaats van dat je het ontbijt overslaat, je doorwerkt tijdens de lunch en je 's avonds aanvalt op gesuikerde dranken en je te zoete, vette en zoute maaltijden naar binnen werkt. Eet liever bij een goed restaurant tijdens speciale gelegenheden en kies voor kwaliteit. Eet anders thuis. Haar motto: manger bien et juste. Ken uw eten en uzelf! Wat?! Wat je misschien verbaast, is dat ik tijdens de lunch soms een (stuk van een) serie kijk. Het is daarbij van belang dat je je lijf en geest wel meegeeft wat je eet. Als je eten gedachteloos naar binnen schrokt, heb je geen idee wat je nu precies naar binnen kreeg. Zo zie je. Een gezondere leefstijl is meer dan voeding alleen! Ça va être bien!


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page