top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Stress, angst en spanning loslaten

Voor een optimale gezondheid adviseer ik om stress, angst en spanning los te laten. Alleen dan kom je steeds dichterbij jezelf. Lijn je je lichaam, geest en ziel uit, dan voel jij je het meest optimaal. Dit gaat dus over jezelf. Waarbij je mag loslaten wie je bent, waar je vandaan komt, wat je achtergrond is, hoe jong of oud je bent, of je man, vrouw of genderneutraal bent, etc. Overbodig om te zeggen dat je de mening van anderen al helemaal mag loslaten. De grootste criticus ben jezelf.

Dat klinkt mooi en uitdagend. Wat is haalbaar? Stress loslaten Op meerdere plekken komt naar boven dat een regelmatige massage (Deepak Chopra heeft het zelfs over eens per twee weken) je systeem ondersteunt. Heb jij geduld? Leef je dan eens/ regelmatig uit met zelf massage. Of ga van tijd tot tijd naar de fysiotherapeut, osteopaat of een andere -eut of -aat wat in jouw straatje past. En eigenlijk zou je de stress voor mogen zijn. De realiteit, als je dit leest, is dat je daar (nog) niet bent.


Waarom stress loslaten? Als er iets slecht is voor je systeem is dat stress. Huis-tuin-en-keuken stress is prima. En je hebt stress soms ook nodig om jezelf te stimuleren. Continue stress door issues op je werk, een altijd doorgaande torenhoge werkdruk of relatieproblemen, you name it, is ondermijnend voor je gehele lijf. Het is belangrijk dat je regelmatig een (mini)break neemt om adem te halen, pitstop te houden of van je scherm af te kijken. En dat er ruimte is om buiten in de natuur te zijn of sociale contacten te onderhouden. Voor de vertering van je voedsel is het ook beter om rustig je eten te nuttigen. Wees je je er ook van bewust dat een opgeslagen negatieve herinnering jou sterk in de weg kan zitten. En dat doet het ook nog eens onbewust. Zodat jij niet doorhebt, dat 'ie jou loopt te irriteren (doordat er steeds opnieuw een negatief programma wordt aangezet). Sloop je die uit jouw systeem, dan heb je bakken meer energie over voor andere leuke dingen. Veel mensen voelen zich overigens gestrest: gehaast van afspraak naar afspraak, een te zware werklast, het constante gevoel dat ze het allemaal niet aankunnen, plus misschien een negatieve omgeving - en hun geestelijke gezondheid lijdt eronder. Daarbij komen nog de alomtegenwoordige zorgen m.b.t. de actuele gezondheids- en politieke omstandigheden en de daarmee samenhangende situatie, die andere aanzienlijke stressfactoren en angsten op het toneel brengt. Last but not least kan deze chronische spanning traumatische ervaringen opwekken die ineens als een donderslag bij heldere hemel naar de oppervlakte komen. Hierdoor bereiken de stressproblemen en dus ook de grenzen van de menselijke veerkracht hun grenzen. Deze psychische stress beïnvloedt niet alleen onze stemming, maar ook ons

immuunsysteem, omdat het immuunsysteem en de psyche elkaar beïnvloeden

en onvermijdelijk met elkaar zijn verbonden. Concreet betekent dit dat aanhoudende

stresssituaties en innerlijke conflicten ook een effect kunnen hebben op onze

lichamelijke gesteldheid.

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens hoge psychische stress? (Beetje technisch.)

In geval van sterke psychische stress, is er een overregulering van het zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat er meer stresshormonen worden aangemaakt. Het ontregelde vegetatieve zenuwstelsel en de voortdurende prikkeling door deze mediatoren en hormonen kunnen leiden tot een verstoring van de immuunregulatie. De sympathicus is dominant! Zo kan het stresshormoon cortisol het aantal suppressorcellen (een specifieke vorm van T-cellen) doen laten toenemen en zo de afweer vertragen. Dit komt omdat deze cellen tot taak hebben het immuunsysteem af te remmen. Dus als stress chronisch aanwezig is met het logische gevolg van een 'verborgen' verhoogde afgifte van cortisol, kan dit leiden tot een verzwakte afweer. Een klassiek gevolg hiervan is de vatbaarheid voor infecties. Het defensieschild wordt gekraakt en indringers hebben het makkelijker.


Welke vormen van psychische stress kan mogelijk het immuunsysteem beïnvloeden?

Stel jezelf de vraag: wat leeft er op dit moment in mij?

Met deze vraag, richt je jezelf op je innerlijk. En je haalt boven water wat er op dit moment het meest speelt. De buitenste laag of de bovenste laag - stel je een ui voor met verschillende lagen - komt overeen met het thema dat op dat moment actief in iemand werkzaam is. Angst loslaten Als je goed om je heen kijkt, zie je dat angst een goed en makkelijk marketingmiddel is om je dingen 'door de strot heen' te duwen. Of het nu gaat om je gezondheid, je kind, je toekomst of iets dat jou na aan het hart ligt. Waarom angst loslaten? Angst kan een slechte raadgever zijn. Bij beslissingen onder druk (bijvoorbeeld bij phishing) maak je sneller de slechtere keuze. De angst om iets kwijt te raken of een dringende reden om nú actie te ondernemen. Als jij er een nachtje over zou slapen, dan maak je een heel andere keuze. Angst wordt ingezet als tool bij het voorkomen van de dood, pijn en zorgt ervoor dat we sociaal gewenste zaken doen. Wanneer angst wel inzetten? Je kunt jezelf daar soms mee motiveren. Om de gemakkelijker ongezonde keuze van de korte termijn te wisselen. Je ruilt dit voor de gezondere keuze die op de lange termijn (naar verwachting) profijt oplevert.

Spanning loslaten Als je spanning ervaart, kan het zijn dat je dit in je lijf opslaat. Bijvoorbeeld als je een boel te doen hebt. Voor veel mensen geldt bijvoorbeeld dat de nek en schouders meer ontspannen mogen zijn. Jouw natuurlijke staat van zijn is dat je lijf lekker ontspannen is tijdens relaxen.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page