Mijn man en ik zijn best nuchter. Valentijnsdag gaat dan ook snel aan ons voorbij. Nu ligt er wel een mooie kaart klaar die we met het hele gezin aan onszelf geven. Zelf ben ik zo extreem praktisch dat ik liever over een paar weken een mooie bos bloemen voor mezelf koop. Dan zijn de prijzen weer meer standaard. Loop je het liefst te zwijmelen? Heerlijk toch. Vind je het commerciële poespas (wel slim bedacht!), helemaal goed. Hoe was jouw Valentijn? Voor alle single ladies: zelfs het huwelijk maakt je op de langere termijn niet gelukkiger... Dit betreft ook de vaste relaties: "If you just kind of get out of hook up culture and get in a real relationship eventually." Als je nu eens uit de 'fling-cultuur' zou raken en uiteindelijk een echte relatie zou hebben. En dan?
Ik vertaalde het met Google translate ... En hier en daar maakte ik een aanpassing: "Oké, laten we naar een paar van de andere dingen gaan. Ware liefde, de liefde, het ding. Velen van jullie denken dit, toch, als je iemand gewoon ontmoet. Als je gewoon een soort van cultuur loslaat en uiteindelijk in een echte relatie komt. Of misschien zelfs trouwen, dat dit je gelukkig zal maken. We zouden door de culturele intuïties kunnen voorspellen dat ware liefde ons nog lang en gelukkig zal maken, zoals alle Disney-films waarmee jullie zijn opgegroeid, maar is dit echt waar? Maakt het verliefd worden, vooral trouwen, ons echt gelukkiger? Nou, we kunnen naar gegevens kijken om dit te bekijken, zoals hogescholen deden. Ze inspecteerden een grote groep mensen gedurende vele jaren. En wat gebeurt er als je een grote groep mensen onderzoekt, veranderen hun levensomstandigheden. Sommige van deze mensen gaan trouwens in hun steekproef trouwen dat ze begonnen zijn op de universiteit, dus het was een beetje kleiner. Een bepaald aantal mensen trouwde en ze werden gevraagd, aha, zijn die gehuwde mensen gelukkiger dan de niet-gehuwde mensen? En als ze gelukkiger zijn, hoe lang gaat het dan mee? Wat vinden ze, nou, wat ze vinden is dat getrouwde mensen feitelijk gelukkiger zijn in de eerste jaar of twee. Er is een wittebroodswekeneffect waarbij je aangeeft gelukkiger te zijn. Maar helaas, daarna gaat het terug naar de basislijn.
Getrouwde mensen zijn net zo gelukkig als de niet-gehuwden
En als je zelf meldt dat uw huwelijk geen gelukkig huwelijk is, kan het nog erger worden. Hier is gewoon een andere dataset over, van een Duitse populatie die werd bestudeerd door een andere groep onderzoekers. Dit rapporteert geluk ten opzichte van punt nul, de tijd dat u gaat trouwen. En al die staven met de ster, of de stippen met de ster, zijn degenen waar je geluk statistisch anders is dan de basislijn. Dus precies in de twee jaar dat je je partner ontmoet vlak voordat je gaat trouwen, is je geluk statistisch hoger dan de basislijn, het gaat omhoog. En dan blijft het tijdens die huwelijksreis goed, maar dan in principe na het tweede jaar, ben je weer net terug bij de basislijn. Hier is een geval waar ja, misschien maakt ware liefde ons een beetje gelukkiger. Je krijgt dat venster van twee jaar, maar het brengt je ook terug naar de basislijn. Deze grote gebeurtenis in het leven waarvan je denkt dat het de dingen echt gaat veranderen. Je verder verdiepen? Lees dan de bron: Reexamining Adaptation and the Set Point Model of Happiness: Reactions to Changes in Marital Status van o.a. Richard E. Lucas in het Journal of Personality and Social Psychology
Comments