What's in it for me? Dat is een interessante vraag om los te laten op het aanleren van een gezondere leefstijl. Waarom zou ik? Je kunt dan denken aan: > Fitter in je hoofd zijn > Je energieker voelen > Je ding kunnen blijven doen ondanks je hogere leeftijd
Leer op jezelf vertrouwen en weet dat je het wel kunt.
Je gaat je leven leiden in plaats van lijden, ongeacht je omstandigheden. Geduld Ik weet dat sommige mensen die een GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie)-traject doen, soms weinig geduldig zijn. Al zal ongeduld voor velen van ons gelden. Dat gewicht moet eraf en wel gisteren. En dat energieniveau, ik dacht er net aan, dat moet meteen kneiter hoog zijn. Dit werkt echter anders. Het kost tijd en is naast jezelf ook afhankelijk van externe factoren. Je hoeft je daar niet altijd door te laten beïnvloeden. Al ben ik inmiddels zover in mezelf toestaan nog minder naar standaard te kijken. Ik ben bereid om me te gaan verdiepen in maanstanden, zodat ik kan plannen welke momenten handiger zijn voor creativiteit, rust, e.d. Een grote stap daarvoor is het je verdiepen in je circadiaanse ritme en dat gebruiken om grootser te kunnen leven. De kunst met alles is om elke keer kleine stappen te zetten.
Rust en ruimte leren ervaren en weten dat het goedkomt, is een mooie om alvast in je achterhoofd als doel te stellen.
Het is altijd goed om zaken van alle kanten te bekijken. 'Onderzoek alles en behoud het goede.' Je zou ervoor kunnen kiezen om - als je van nature een ongelovige Jonas bent - jezelf als experiment te beschouwen. De wetenschap onderzoekt het getal van velen. Jij onderzoekt alleen jezelf. Daar hoort ook het (proberen) inschatten van risico's bij.
Risicobeoordeling
Hoe kan ik de risico's van deze beslissing over een gezonde leefstijl beoordelen? In de wetenschap wordt gesproken over absoluut en relatief risico. Absoluut risico is de kans dat iets gebeurt in een groep mensen, ongeacht of ze al dan niet een bepaalde risicofactor hebben. Relatief risico is de verhouding van de kans op iets in een groep mensen die een bepaalde risicofactor hebben, ten opzichte van de kans op hetzelfde iets in een groep mensen die deze risicofactor niet hebben ¹.
Als voorbeeld, stel dat er een onderzoek is gedaan naar de effecten van water drinken op de gezondheid. Het is overigens onlogisch dat zulke onderzoeken gedaan gaan worden omdat weinig partijen hier geld voor over hebben ... Het zogenaamde onderzoek toont aan dat mensen die meer water drinken minder kans hebben op uitdroging dan mensen die minder water drinken. Het absolute risico op uitdroging is bijvoorbeeld 10% voor mensen die minder dan 1 liter water per dag drinken en 5% voor mensen die meer dan 1 liter water per dag drinken. Het absolute risico verschil is dus 10% - 5% = 5%. Het relatieve risico is (5% / 10%) x 100% = 50% (1). Hier nog een video over trombose onder gebruikers zonder en met de pil. Het zou fijn zijn als de uitleg simpel zou zijn.
De truc is om ondanks stressvolle berichten de rust in jezelf te bewaren en om geduld te leren oefenen op jouw levenspad.
De wetenschap kijkt verder ook naar causaliteit en correlatie.
Correlatie betekent dat er een statistisch verband is tussen twee variabelen, zoals het drinken van water en de gezondheid. Causaliteit betekent dat een verandering in de ene variabele de verandering in de andere variabele veroorzaakt. Er is dus een oorzaak-gevolgrelatie tussen variabelen. De twee variabelen zijn gecorreleerd én er is sprake van een causale relatie. Een correlatie impliceert dus geen causaliteit, maar causaliteit impliceert wel altijd een correlatie (2).
Voor jou is het belangrijk om te weten dat het drinken van voldoende water belangrijk is om gezond te blijven. Het is aanbevolen om minstens 1 liter water per dag te drinken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit van preventieve maatregelen kan variëren afhankelijk van de persoon en de situatie(2).
Dat is dus statistiek. Hieronder een uitleg.
Bottomline: gewoon nuchter nadenken voor jezelf dus. Het kan voorkomen dat je in hoaxes stapt. En er een paar nachten over slapen, werkt ook altijd goed. Ik ben altijd fan geweest van zoveel mogelijk natuurlijke oplossingen. Voedsel die kwalitatief goed is met weinig franjes. En uiteindelijk leerde ik om steeds meer in mezelf te investeren. Van gratis naar wat is er mogelijk binnen de zorgverzekering/ overheidsaanbod/ gratis via marktpartijen. Naar dit lijkt me wel wat en daarin te investeren (met vooraf een helder doel wat ik eruit wilde halen). Bronnen > Jessica van Raalte > Gesprek met Bing, 29-11-2023
(1) Associatiematen 2x2 tabel - Wikistatistiek - AMC. https://wikistatistiek.amc.nl/index.php/Associatiematen_2x2_tabel. (2) Correlatie versus causaliteit: de verschillen | Met voorbeelden - Scribbr. https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/correlatie-causaliteit/ > ntvg > Ecoyou
Comments