top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Gezonde leefstijl: what's in it for you?

Bijgewerkt op: 2 nov. 2022

Toen ik een puberende tiener was, baalde ik ontzettend dat ik psoriasis kreeg. Uiterlijk speelt juist dan een grote rol. En dan had ik nog het geluk dat het meestal op weinig zichtbare plekken zat en dat mijn jeuk nog redelijk ok was. Elk voordeel heb z'n nadeel. Ik heb geleerd te kijken hoe ik zaken wel voor elkaar kan krijgen. Dat is en blijft voor mij heel belangrijk. Wat blijkt, je zit gewoon letterlijk lekkerder in je vel met een evenwichtige voeding. Denk ook aan de rest van je leefstijl: nachtrust, regelmatig buikademhalen, yoga en ontspanningsoefeningen. Iets meer mindfull omgaan met zaken die helemaal niet lopen zoals jij dat wil, is een ander deel waar je zelf invloed op hebt. Je kunt jezelf trainen.


Jessica van Raalte als tiener, waarom goede voeding ook voor jou belangrijk is

Kleine stapjes Rome is niet in een dag gebouwd. En jezelf omturnen kost ook energie. Wil je dat ook echt of past het nog niet in je schema. Dat bepaal je zelf. Krijg je je omgeving mee (familie, huisgenoten en collega's) dan maak je het jezelf alleen gemakkelijker. Gewoonte Maak er een gewoonte van. Zit het in je systeem, dan denk je er niet meer over na. Je doet het dan gewoon.

Wat betekent dit voor jou?

Tuurlijk, gedragsverandering is een van de meest uitdagende dingen die je doet. Toch, waarom ben ik zo enthousiast over een gezonde leefstijl?

Ook beweging is belangrijk

Uiterlijk - strakker in je vel Hoe zit het met jou? Vind jij het belangrijk hoe je eruitziet? Voor mij toch best wel belangrijk. Vroeger was dat geen issue. Nu ik een dagje ouder en wijzer ben, èn na de komst van twee kinderen, merk ik dat mijn lijf anders is. Als je ouder wordt, betekent dat voor de meeste mensen dat je sneller aankomt. Je hebt gewoonweg minder nodig.

Wat heb je nu echt nodig voor jouw lijf?


Voeding - bomvol voedingsstoffen voor meer energie Jij doet alles met je lichaam en je verstand. Jouw motor loopt het beste met premium brandstof, nietwaar?! Dat hoeven geen fancy superfoods te zijn. Gewoon 'normaal' eten, ladingen groenten, zoveel mogelijk volkoren producten, vette vis, water en groene thee, dan kom je al een heel eind. Denk eens aan de Fransen, zij genieten van hun eten en stoppen zich niet vol met vulling. Niet dat ik warm loop voor twee warme maaltijden per dag. Jij misschien wel?!


Om gezond ouder te worden

Gezondheid - voorkomen van ziektes Graag word ik zo oud mogelijk zonder allerlei pillen. Neem je een pil, dan heb je vaak een andere nodig om de bijwerkingen op te heffen. Natuurlijk, ik ben er heel dankbaar voor dat er medicijnen zijn. Ga vooral naar de dokter. Onthoud echter dat je zelf preventief zoveel invloed hebt. *1


Wil jij voldoende energie om de dag door te komen? En nog wat kilo's kwijtraken? Bel dan (06) 22 85 31 92.

Kun jij dit ook? Ja, ook mijn agenda is gevuld met zakelijke afspraken, privé klussen, mijn kinderen & man, hobby's en vrijwilligerswerk. Ik heb getest hoe het zou zijn om in loondienst 32 uur per week te werken (de jongste gaat nog niet naar school). (Op sommige punten was dat makkelijker dan het hebben van een eigen bedrijf. Op andere punten gaf dat meer uitdaging. Toch ging het goed. Ook om dan te blijven letten op mijn leefstijl en voeding. (Noot: inmiddels werk ik tijdelijk tussen de 42-50 uur per week > iets meer ontspanning is beter voor je leefstijl:)). Als mij dat lukt, dan kun jij het ook! Geef jouw leven meer planning en zorg voor gewoontes + maak voornemens. Ook dan red jij het! Heb jij behoefte aan hulp? Bel (06) 22 85 31 92.
*1: De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) meldt dat je het risico dat diabetes vooruitgang boekt, vermindert met 58% over vier jaar, door een verbeterde leefstijl. Andere studies lieten zien dat 80% van de hart- en vaatziekten en tot wel 90% van type 2 diabetes mogelijk weerhouden worden door aangepaste leefstijlfactoren. Ongeveer een derde van de kankers kunnen worden vermeden door gezond te eten, een normaal gewicht aan te houden en gedurende je hele leven te bewegen. Bron: WHO, Diet Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases, Joint WHO/FAO Expert Consultation, Genève, 2003 (Voor de liefhebbers het hele rapport, p. 43/ 44.)68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page