top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Met deze tips kun je zelfs in de decembermaand afslanken

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022

Veel mensen houden ervan om lekker te eten en te drinken tijdens de feestdagen. Afslanken in deze maand is niet altijd gemakkelijk en toch zeker wel mogelijk. Hierbij tips om aan de slag te gaan. 1. Eet voldoende Een grote valkuil waar mijn cliënten bij eerdere afslanksessies in stapten, is dat ze te weinig willen eten. Soms is het best goed om te minderen met bepaalde voeding (2 keer opscheppen tijdens de avondmaaltijd en bepaalde tussendoortjes kun je gerust laten staan). Echter, bij te weinig voeding protesteert je lijf en krijg je een hongergevoel. Tijdens hongergevoel op een 'onhandig' moment kies je minder vaak voor gezond eten. Ook ben je in continue strijd met jezelf. En waar wilde je je energie ook alweer voor gebruiken? Ja, inderdaad, voor lekker in je vel zitten. Zorg dat je voldoende eet tijdens je normale eetmomenten. Eet sowieso een handje nootjes op een dag. Probeer ook eens zaden en pitten uit ter afwisseling. Eet een goed gevulde warme soep (naast je andere voeding) tijdens een maaltijd. 2. Combineer 'gevreet' Van de hele dag door eten, raakt je lijf van slag. Continu snacks en suikerhoudende dranken naar binnen werken, daar word je weinig fit van. Je wilt dat je lijf de energie inzet voor eigen energie en een goed werkend immuunsysteem. Zorg dus voor rust 'in de tent'. Eet al de dingen die je wilt eten direct na een gezonde en lichte maaltijd. Je buik is gevuld met goede voeding. Je eet als toetje 'onbeperkt' van hetgeen je wel wilt (alléén tijdens 2 of 3 feestdagen deze maand, bijvoorbeeld 1 Sinterklaasfeest en 1 van de Kerstdagen). Het liefst luister je naar je lijf dus met iets minder snacks kun je zeker een voldaan gevoel in je lijf krijgen.

3. Stiekem minder eten/ drinken Met stiekem minder eten/ drinken houd je jezelf voor de gek. In plaats van je glas wijn tot de rand toe te vullen, halveer je de hoeveelheid in je glas. Het was toch al niet de bedoeling om dat glas tot de nok toe te vullen, dat is iets wat je automatisch bent gaan doen. Drink steeds een glas water tussendoor, dat is makkelijk minderen. Je kunt ook aanlengen met water. Siroop voor de kinderen kun je langzaam maar zeker steeds iets lichter van smaak maken. Persoonlijk ben ik geen fan van light. Dat beschouw ik eigenlijk ook als sterk bewerkte voeding. Er zijn wisselende theorieën en publicaties over light. Houd liever die 'pruttel' buiten de deur. Vanuit de orthomoleculaire hoek doe je je lijf meer plezier 'met zonder' dat spul. Ben je totale fan van light en wil je 'afkicken', neem daar dan rustig de tijd voor. En dan heb ik het over weken/ maanden. Leer jezelf minder zoet en zout aan. Daar is iedereen het over eens. 4. Calorieën sparen In plaats van elke dag 3-5 kleine dingen te kiezen (bijvoorbeeld 1 el honing, 1 tl mosterd, 5 zwarte olijven of wat jam op brood), spaar je deze op voor een weekkeuze. Het Voedingscentrum vertelt meer over dag- en weekkeuzes. Het voordeel? Je kies altijd hetgeen jij lekker vindt. 5. Hamsteren Je systeem wil hamsteren. Het is kouder buiten en een vetlaag beschermt tegen die kou. Want wanneer komt die volgende maaltijd? Stel dat je eens een paar dagen moet interen op je reserves ... Daarom houdt je lijf van hamsteren. Als je dat weet, geef je systeem dan wat het nodig heeft. Alleen een salade is te koud (gebruik dit alleen als een bijgerecht). Geef je lijf een goed gevulde warme soep als lunch. Krijg wel voldoende vetten binnen (persoonlijk doe ik een scheutje lijnzaadolie bij mijn ontbijt). Wees relaxt onder het eten van vette vis als zalm of een avocado. Al is het wel handig in je achterhoofd te houden dat vette vis, noten en avocado energierijk zijn. Verstandelijk kun je soms best ver gaan met het dwingen van je lijf, meewerken met je natuur scheelt je een hoop energie. Als je je systeem trouwens te lang over je grenzen laat denderen dan gaat je lijf/ brein/ geest protesteren. Probeer in harmonie net die grens over te gaan (uit je comfortzone te stappen), kijk hoe je lijf reageert. Bekijk dan hoe je die reactie van je lijf kunt aanpassen. Op die manier kun je toch totaal andere dingen doen dan je deed en blijf je er ok onder. Want ja, ook al is 'de toekomst' beter jouw lijf/ brein/ geest houdt van hetzelfde te doen als dat je deed.


6. Leer over voeding Om gezonder te kunnen eten is het belangrijk dat je zelf weet welke voeding echt gezond voor je is. Investeer wat tijd om te leren over de verschillende voedingsstoffen en hoe je lichaam met deze verschillende stoffen omgaat. Bij de diëtist of voedingsdeskundige kun je ook aangeven wat meer hierover te willen leren. Zo hoef je dit niet alleen te doen. Ik hoop snel een lekker recept van zo'n gevulde soep te delen. Neem contact met mij op voor een gratis proefperiode met lekkere recepten volledig op jouw caloriebehoefte gemaakt. Ik weet dat het lastig is om te leren eten naar behoefte. Die app helpt jou om inzicht te krijgen wat je nu eigenlijk zou kunnen eten. Vrouw, 58 jaar "Ik heb eigenlijk niet het idee dat ik op dieet ben, meer dat ik bewuster aan het eten ben met de recepten. Het eten smaakt ook steeds beter. Ben ook verbaasd over wat ik gewoon allemaal kan eten."

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page