top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Jezelf beter voelen

Jezelf lekker voelen en daarbij goed in je vel zitten, is prettig te ervaren. Iets wat veel mensen voor zichzelf wensen. Hoe krijg jij dit voor elkaar? 1. JIJ, ja JIJ kan het, JIJ mag het Je bent wellicht wat vaker geneigd om redenen voor iets buiten jezelf te leggen. 'Ik ben te zwaar door mijn genen.' 'Ik heb zware botten.' 'Ik heb een stressvolle baan.' 'Mijn kinderen werken niet mee.' 'Mijn man vindt gezonder eten niks.' 'Ik heb echt geen tijd om te sporten.' ''s Avonds heb ik geen puf meer om iets te doen.' ''s Avonds kan ik niet naar X en het is teveel gedoe om het anders te regelen.' Het is vaak gemakkelijker om iets buiten jezelf te leggen. Al de redenen die jij opnoemt, kunnen ook gegronde redenen zijn. Én dit kan heel zwaar op je drukken. Je blijft erdoor balen. Je geeft dat negatieve aandacht. 'Als ik maar X, als ik maar Y.' En ondertussen blijf je waar je bent. Wil jij dat strakke, energieke lijf? Dan is het tijd voor ontspannen actie. (Voor als je net als mij, snel en veel in de actiemodus raakt -> ontspan, adem in, adem uit.) 2. Ademhaling Ben jij je bewust van jouw ademhaling en waar deze in je lijf zit? Ongemerkt zit je adem hoog en trek je ook nog eens je schouders erbij op. Continu een buikademhaling doen is minder haalbaar. Wat wel aan te raden is, is om tussendoor een korte ademhalingsoefening te doen. Ga rustig zitten, adem 4 tellen in via je neus. Adem 8 tellen rustig uit via je mond (maak een soort zacht 'v' geluid). Belangrijk is dat je je energie bij het uitademen bij je houdt. Of richt jouw aandacht op je ademhaling en breng de adem naar jouw buik. Een mooie start is om dagelijks vijf(!) minuten op je rug te liggen. Je handen op je buik te leggen en bewust naar jouw handen te ademen. Adem via je neus in en via je neus uit. Of adem uit via je mond en het zachte 'v' geluid. Houd de oefening vol. In het begin voelt het onwennig en ben je misschien wat ongedurig. Om meer in contact met jouw lijf te komen, is dit een mooie oefening. (Let op: geef aandacht aan jouw lijf, leg het schermpje aan de kant.) 3. Positief blijven Waar veel energie naartoe kan gaan, is jezelf knetter druk maken over alle zaken waar jij toch nul invloed op hebt. Je raakt hoog in je negatieve energie, je voelt frustraties en je wordt er of helemaal hyper of helemaal gesloopt van. Stop. Echt. Stop. Natuurlijk, probeer om hulp te vragen in je naaste omgeving. Wellicht dat de ander een frisse blik heeft met een oplossing die werkt. Heb je echt nul invloed? Accepteer dan dat het is zoals het is. Jezelf druk maken, dan heb je èn die minder leuke situatie èn je helpt jezelf naar minder mooi sferen. Hoe jij je voelt, dáár heb je invloed op.

4. Jouw stress kwijtraken tussendoor In dit geval heb ik het over de minder goede variant van stress. Het mooiste is om gedurende de dag korte momenten te pakken om deze weg te laten vloeien. Waarom? Jouw immuunsysteem voelt zich daar beter bij. Ook wil jij dat (laaggradige) ontstekingen wegblijven. Doe de ademoefening die staat bij 2. Of bedenk iets waar jij van oplaadt. 5. Laat de energie bij de ander Is het jou weleens opgevallen dat als een andere persoon heel snel praat, jij dit overneemt? Of als hij/ zij in een minder vrolijke bui is, jij dit aanvoelt? Die energie hoort bij die persoon. Voel jij dat jij andermans energie overneemt, wees je daar bewust van en laat het bij hem/ haar. 6. Met jouw energie aan de gang Letterlijk betekent dat dat je de energie door je lijf voelt stromen. In mijn geval zijn er twee varianten. De standaard versie dat je 'gewoon' lekker in je vel zit en je je vreugdevol en energiek voelt. En de tweede versie is dat jij die energie bijna letterlijk door je aderen/ lijf voelt stromen. Die laatste is interessant, aangezien deze ervoor zorgt dat je meer van het eerste voelt. Ik merk dat tijdens (hatha) yoga de tweede versie omhoog kan komen. Meditaties geven bij mij nog sneller effect. Mooie tijden beleef ik daarmee. Probeer voor jezelf uit wat voor jou werkt. Elke persoon is anders. Zijn yoga, ademhalingstechnieken en meditatie niets voor jou? Lachen werkt ook. Zelfs luisteren naar muziek en lezen werkt. Het gaat erom dat jij je hartslag verlaagt en jouw geest laat relaxen.

Dit gaat veel verder dan voeding alleen. Ik kan je alles vertellen over voeding. Als je echter het complete plaatje meeneemt, dan heeft dat meer effect. Bedenk ook wat jij meekreeg van huis uit. Welke overtuiging over lekker in je vel zitten, kreeg jij mee? Dat dat niet haalbaar is? Realiseer je dat jij degene bent die bedenkt of goed in je vel zitten iets is dat voor jou standaard mag gelden.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page