top of page
Foto van schrijverjessicavanraalte

99 tips om af te slanken

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Voor je goede voornemens van 2023 plaats ik onderstaande post bovenaan. En dat boek staat nog in de steigers:).


99 tips om af te slanken Al een aantal dagen geleden deelde ik dat mijn blog met 99 tips om af te slanken zou volgen. En toen ik naar inspiratie keek in het boek dat ik aan het schrijven ben, kwam ik erachter dat ik nog een half jaar heb om die te schrijven … Dat zet even druk op de ketel. Waarom doe ik dat mezelf aan? Als je geen deadline zet, is het gemakkelijk om dingen weg te laten waaien. Je denkt, ach, dat komt nog wel een keer. Schrijf je een datum op én je schrijf je logische acties op, dan realiseer je je doel sneller en gemakkelijker. Kortom, ik houd grofweg de indeling van mijn boek aan. Hoe ziet die indeling er dan uit? Het gaat onder meer om: motivatie en successen, zelfliefde en acceptatie, loslaten, drie is één, voeding en beweging, jezelf écht lekkerder voelen, overvloed ervaren, samen zijn. En on top of that, een aantal recepten waar je makkelijk mee uit de voeten komt. Graag neem ik je mee naar dingen die jou lekker in je vel laten zitten. Laat ik het zo stellen: het kostte me jaren en jaren om daar achter te komen. En zelfs nu mag ik me regelmatig bewust zijn van: ‘ja Jessica, je mag echt genieten’. Kom maar op met die 99 leefstijltips!

1. Zorg voor motivatie uit jezelf (mooi woord = intrinsieke motivatie) Als je datgene kiest wat écht uit jezelf komt, behaal je gemakkelijker je doelen. Sla alsjeblieft het voldoen aan het ideaalbeeld van iemand anders over …

2. Ontwikkel jouw succes strategie Waar de een wild wordt van blaadjes sla, moet de ander daar niet aan denken. Kies (gezonde 😊) voeding die jij wel lust en kies voor stappen die bij jou passen. En als je leert gezonder te eten, smaken de meer natuurlijke producten beter. Zodat je uiteindelijk die producten kiest die jouw gezondheid nog verder helpen.

3. Zorg ervoor dat je successen boekt Kies je stappen die dicht bij jou liggen, dan behaal je gemakkelijker successen. Bepaal van tevoren wat voor jou successen zijn. (Wel haalbare successen opschrijven graag.)

4. Vier jouw successen Als mens nemen we soms snel dingen voor ‘granted’. Dat je nu opeens veel meer energie hebt, lekkerder slaapt of 2 kilo gewichtsverlies hebt behaald, vier die mijlpalen! Je staat er dan bewust bij stil. Daardoor onthoud je je successen beter.

5. Maak gebruik van je eigen kracht Dat jij – soms met (mijn😊) ondersteuning – zelf veel in de mars hebt, dat weet jij nu nog niet. Toch, als je uitgaat van je eigen kracht, is er oneindig veel mogelijk. Ook als het voelt alsof je lichaam jou in de steek laat.

6. Wees je bewust van je omgeving Trakteren ze op jouw werk elke vrijdag op ongezonde snacks of gaan er dagelijks ‘gedroogde’ soepen over tafel? Bedenk dan hoe jij èn gezonder kiest èn het voor jezelf haalbaar houdt. Je kunt natuurlijk ook een hele nieuwe trend starten. Zodat jouw collega’s met jou meedoen.

7. Wees je bewust van je valkuilen Weet jij van tevoren dat als er iets lekkers in de kast ligt, jij dat geheid soldaat maakt? Wees dan slim en koop je boodschappen met een volle maag. Laat snacks uit je winkelmand.

8. Drink voldoende water Start jij de dag al met een goed glas (of twee) (lauw) water? Zorg dat je je systeem voldoende hydrateert. Je lijf bestaat voor 50% (vrouwen) en 65% (mannen) uit water. Weeg je 70 kilo, dan besta je voor 35 – 45,5 liter water. (Bron)

9. Beweeg Als mens zou je eigenlijk maximaal 8 à 9 uur per dag horen te zitten. Eigenlijk is het dus gekkenwerk om te werken als een kantoortijger. Kun jij tussendoor opstaan? Heb je een zit-/ stabureau of zelfs een deskbike? Of sta wat vaker op en haal koffie voor een collega/ huisgenoot.

10. Ontspan Ontspannener omgaan met verwachtingen van/ over jou en je lijf is zoveel beter voor jouw lijf. Waarom? Afvallen is een proces dat wat langer duurt. Hoe langzaam heb jij je gewicht opgebouwd? Stel je in op langzaam en zeker afslanken.

11. Geniet Genieten zit in je eigen brein. Voel eens bij jezelf of je wel écht genieten mag? Bij mij kostte het jaren voordat ik steeds meer toeliet dat ik mag genieten.

12. Laat spanning los Je bouwt in je lijf spanning op. Laat je dat langzaam maar zeker los, dan gaat er een wereld voor je open.

13. Koolhydraten Tegenwoordig hoor ik regelmatig gestresste verhalen van mensen die niet meer weten wat ze kunnen eten. Het mooie: je mag alles eten. Koolhydraten geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron. Aan volwassenen adviseert de Gezondheidsraad om 40% tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Wat is qua koolhydraten altijd goed? Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen en rijst. Je kunt het beste kiezen voor de onbewerkte of volkorenvarianten zoals bijvoorbeeld volkorenbrood of zilvervliesrijst in plaats van de bewerkte aardappelproducten, witbrood en witte rijst. Dan krijg je namelijk ook extra vezels en andere voedingsstoffen binnen. Er is bovendien minder bewerking voor nodig, waardoor minder eten verspild wordt en minder energie wordt verbruikt bij de productie. In de meer orthomoleculaire hoek wordt er aangegeven dat we aan teveel brood en pasta's zitten. Je hebt daar wel iets van nodig maar niet continu èn brood èn pasta èn biscuits, enzovoort. Groenten met veel koolhydraten zijn: zoete aardappel, aardpeer, pastinaak, pompoen, schorseneren.

14. Eiwitten Wel of geen/ hoeveel eiwitten? Je zou er gillend gek van worden😊. Eiwit is een voedingsstof en een bouwstof. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Waar haal je dat uit? Kies je voor plantaardig, ga dan voor granen, zoals volkorenpasta en couscous, peulvruchten, zoals kikkererwten, bruine bonen, kidneybonen, sojabonen en linzen, tofu en tempé, noten en brood. Kies je een keer voor dierlijk, dan haal je eiwitten uit vlees, vis, gevogelte, zoals kip, melk(producten), kaas, eieren.

15. Vetten: belangrijk of niet? Mag ik wel vetten of moet ik deze zoveel mogelijk laten staan? Let op: je hebt vetten nodig! Dat is belangrijk voor je hersenen. Het belangrijkste is: vette vleessoorten, koek, gebak en snacks bevatten veel verzadigd vet. Deze kunnen vervangen worden door vis en noten. Regelmatig een vette vis is goed voor je omdat daar belangrijke voedingsstoffen voor je hersenen in zitten.

16. Eet meer groenten Krijg jij met hangen en wurgen 150 gram groentes weg? Probeer dan eens een soep, breng op smaak met kruiden. Bouw langzaam maar zeker uit richting de 200, 250 gram (of meer) per dag.

17. Eet meer peulvruchten Ook bij mij zitten meer peulvruchten nog niet strak in mijn systeem. Je kunt best zo nu en dan in een eenpansgerecht ook wat peulvruchten toevoegen. Mijn kinderen lusten kikkererwten los. Handig.


18. Eet voldoende fruit Voldoende fruit is ook zo’n ding voor velen. Het is interessant om te zien waarom je jezelf geen tijd of rust gunt om dat te leren eten. Zo’n 200 gram fruit (2 à 3 stuks) per dag is goed voor de vitamines.

19. Eet dagelijks een handje noten Dat dagelijkse handje noten probeer ik in de klauwen te houden. Ja, noten vragen iets meer investering qua geld. Kies vooral de ongebrande, ongezouten noten.

20. Laat frisdranken en sappen staan Een grote veroorzaker van zuurbranden bij velen: sapjes en drankjes. (Vruchten)sappen drink je snel weg. Dit betekent dat je snel veel calorieën binnenkrijgt. Light sla ik altijd over.

21. Laat los Heerlijk, controle houden over alles. Het fijnste dat er is. Het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven, is om dit los te laten. Op veel dingen heb je geen invloed (alhoewel, als je kijkt naar de Wet van de Aantrekkingskracht, is ook dit een overtuiging). Jezelf opnaaien over zaken kost zo belachelijk veel energie.

22. Wees positief De enige weg voorwaarts is positiviteit. Hoe sneller je dit omarmt, hoe leuker het leven wordt. Ja, natuurlijk mag je weleens balen. Nee, als je erin blijft hangen, gaat ‘alles’ naar de violen. Pep jezelf dus op en gaan met die banaan.

23. Doe meer dingen die je leuk vindt Je gunt jezelf amper de tijd voor jezelf. Alleen heb je daar jezelf mee. Pak dus die leuke hobby weer op. Het hoeft maar 10 minuten te duren en je hebt een leuke afleiding. Probeer klusjes uit te ruilen. De een vindt schoonmaken fantastisch, de ander stofzuigen.

24. Geef grenzen aan Dit geldt niet alleen in je werkzame leven, ook in je privéleven. Als jij niet voor jezelf kiest, nou, de ander gaat dat ook niet doen. Duidelijk en helder communiceren valt te leren. Aangeven wat je wél voor ogen hebt, daar begint het mee.

25. Geef op tijd grenzen aan Op het moment dat je uit je dak gaat, ben je te laat. Jezelf bewust worden wat jou triggert en hoe jou dat uitdaagt, is een mooie stap. Mindfulnes was nog nooit zo mooi. (En irriteer jij je aan mindfulnes? Dan heb je het - verwacht ik - echt nodig😊).

26. Blijf rustig over dingen waar je geen invloed op hebt Deze kwam eigenlijk al naar voren bij ‘loslaten’. Gebeuren er dingen die jou minder zinnen en heb je er geen controle over? Je hebt wel controle over jouw reactie. Een mooie om dan mee te nemen: ‘dit zorgt vast voor iets heel moois’/ ‘dit had ik nodig’ (bijvoorbeeld dat je door hetgeen je meemaakt, je voorkomt dat je in een ongeval betrokken raakt.)

27. Beïnvloed dingen waar je wel invloed op hebt Met kinderen lukt dit soms tot een bepaalde hoogte. Als jij positief en enthousiast voorstelt dat XXX gebeurt of dat je van iets een spelletje maakt, dan gaat het hele proces vaak soepeler. Zodat jij relaxter blijft. Het hele punt is wel dat dat alleen lukt vanuit een bepaalde mate van positieve energie.

28. Laat snacks in de supermarkt liggen Dit is een opengetrapte deur. Je weet het al. Laat zo vaak mogelijk snacks in de supermarkt liggen!

29. Stel doelen op Als je weet waar je heen wilt gaan, is het voor jezelf duidelijker wat je kan doen om die doelen te behalen.

30. Maak mooie grote doelen Van een klein doel schiet je waarschijnlijk niet in actie. Maak een mooi groot doel dat jou aanspreekt. Of in ieder geval net dat je ervan in verrukking raakt/ net iets te spannend vindt. Dan weet je dat je iets hebt om naar uit te kijken.

31. Wees praktisch en stel realistische doelen Vertaal die mooie grote doelen dan naar praktische realiseerbare stappen. Als je dagelijks 7.500 stappen wilt zetten, begint het bij de eerste stap. Of 1 x 1.500 stappen en 3 x 2.000 stappen. Kom je niet altijd aan 7.500 stappen? Spring tussendoor op van je bureau. Ga een keer opdrukken of muurzitten.

32. Beschrijf SMART-doelen In organisaties wordt SMART(I) vaak gebruikt. Dit staat voor Specifiek en simpel, Meetbaar en zinvol, Alsof het nu is en haalbaar, Realistisch & ecologisch verantwoord, Tijdsaanduiding en positief geformuleerd, Inspirerend.

“Doelen stellen is de eerste stap om het onzichtbare zichtbaar te maken.” – Tony Robbins

33. Maak een moodboard

Top dat jij mooie grote doelen bedacht. Beeld zegt meer dan woorden. Druk een mooie foto af van toen je slanker was, schrijf mooie quotes op of teken datgene dat jij graag gerealiseerd ziet. Wat je aandacht geeft, groeit.

34. Doe oefeningen Ben je gewend om veel te zitten, dan is elk beetje extra beweging goed voor je lijf. Sta dus wat vaker op. Bedenk een mooie ochtend- of avondroutine. Ga wandelen tijdens de lunch/ als middagbreak. Alles wat jou in beweging zet.

35. Als je iets doet, doe het vanuit liefde Deze vind ik belangrijk. Onlangs las ik: ‘en dan ga ik mezelf flink aanpakken want er moet 20 kilo af’. Dan heb ik liever: ‘en dan ga ik écht van start om goed voor mezelf te zorgen, ik ga er nu voor zorgen dat ik 2 keer in de week een gezonde maaltijd op tafel zet’.

36. Kijk waar jouw laaghangend fruit hangt Wat is het eerste dat jij kunt doen wat jou het meeste oplevert bij het bereiken van jouw doelen? Voor mezelf is dat bijvoorbeeld: het inplannen van een vast sport-/ beweegmoment als yoga en HIIT (High Intensity Interval Training). Sporten zijn essentieel om door te laten gaan.

37. Vind plezier in de dingen die je doet Je bereikt het meest met de dingen die jij leuk vindt. En als je ‘m verder trekt, vind ook plezier in de dingen die je minder leuk vindt. Dat laatste kan een uitdaging zijn. Als je echter geen mogelijkheid hebt om bepaalde minder leuke taken uit te ruilen/ gewoon achterwege te laten, dan helpt dit.

38. Doe elke dag 1 ding dat jouw afslankproces ondersteunt Elke dag 1 ding doen, zorgt ervoor dat je na 1 jaar 365 keer 1 ding of meerdere dingen x keer hebt gedaan dat jouw afslankproces verder helpt. Langzaam en zeker werk je aan het lijf dat bij jou past.

39. Doe alleen oefeningen die bij je passen Begin niet eens aan dingen die jou niks lijken. Het levert alleen maar negatieve energie op en dat vertraagt jouw afslankproces.

40. Voer alleen sporten uit die je leuk vindt Datzelfde geldt voor het sporten. Kies een beweging of beweegactiviteit uit dat bij jou past. Of iets dat je makkelijk in jouw leefstijl inbouwt.

41. Spreek met iemand anders af om te wandelen Heb je namelijk een kennis/ buurvrouw/ goede vriend(in) waar je mee gaat wandelen, dan heb je meer een stok achter de deur. Vooral als je 1-op-1 met die persoon afspreekt.

42. Wandel elke dag 1,5 uur (het liefst als het licht is) Deze is heel mooi en de kans is groter dat ‘ie lukt als je niet fulltime aan het werken/ zorgen bent. Voor jouw lijf is het heel goed om zonlicht en buitenlucht te pakken. Dit kun je ook opbreken. ’s Ochtends een half uur, tijdens de lunchpauze 20 minuten en ’s avonds 40 minuten. Heerlijk toch?! Nog te groot? Maak ‘m dan kleiner.

43. Zie altijd mogelijkheden om het een tikje gezonder te doen Nu ik minder snel de supermarkt induik om een snack te halen (toch een voordeel aan corona/ covid-19😊) kies ik ervoor zelf iets te maken. Wilde ik al dagen gekleurde pinda’s eten, maakte ik nu zelf pindarotsjes met pure chocolade. Om het niet te hard core te maken, voegde ik wat poedersuiker toe. En ja, ook ik vind het vaak gedoe om zelf iets te maken. Ik combineer nu regelmatig een paar pinda’s met een klein stukje pure chocolade. Niet helemaal hetzelfde effect, wel lekker als mini toetje tijdens de lunch.

44. Laat suikerrijke producten zoveel mogelijk staan Suiker is super lekker. Met amper voedingswaarde vult het alleen de hoeveelheid kilocalorieën aan … Daar wilden we mee minderen dus weg ermee.

45. Laat snacks zoveel mogelijk staan Wat je waarschijnlijk al wel wist en waar je wellicht nog niet aan wil: snacks kun je het beste zoveel mogelijk buiten de deur houden. Dat heeft te maken met weinig voedingswaarde, veel calorieën en maar een kort gevoel van vulling.

46. Kies gezondere tussendoortjes Op tussendoortjes als snoeptomaatjes en komkommers raak je wellicht een keer uitgekeken. Je kunt ook wat yoghurt of kwark met wat fruit nemen. En als je ongezond wilt gaan, kijk of je ‘m een tikje gezonder kunt maken.

47. Schep 1 keer op Zet je de pannen op tafel, dan heb je de neiging snel nog een keer op te scheppen. Niet nodig. Één uitzondering: de pan met groentes …

48. Loop in de pauze een blokje om Rennen, vliegen of juist gestresst achter je computer doorwerken. Meer beweging tussendoor is beter. Probeer een blokje om te gaan.

49. Maak maaltijden zoveel mogelijk zelf Als je zelf je maaltijden bereidt, weet je nu eenmaal wat erin zit. Je kiest gemakkelijker gezondere producten of voegt net een tikje minder zout toe.

50. Eet goed vullende voeding Zie deze afbeelding uit mijn cursus “Macronutrients and overnutrition” aan de Wageningen Universiteit. Dat is de kern van een gezondere leefstijl. Links is echt wel lekker. Je hebt daar vaak reuze trek op, je bloedsuikerspiegel piekt en daalt als een gek. Rechts is èn vullend èn lekker èn je hebt veel voedingsstoffen. In de loop der tijd zijn we steeds meer richting het eten op de linker afbeelding gegaan. Met daarbij een behoorlijke zittijd. Dit heeft desastreuze gevolgen voor ons lijf.


51. Eet Mediterraans Eet: groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, aardappelen, volkorengranen, brood, kruiden en specerijen, vis, schaal- en schelpdieren en extra vergine olijfolie.

Eet met mate: pluimvee, eieren, kaas en yoghurt

Eet heel nu en dan: rood vlees

Eet/ drink geen: suiker-gezoete dranken, toegevoegde suikers, bewerkt vlees, geraffineerde granen, geraffineerde olie en ander sterk bewerkt voedsel. Vermijd: Toegevoegde suiker: frisdrank, snoep, ijs, kristalsuiker enzovoorts.

Geraffineerde granen: wit brood, pasta van geraffineerde tarwe, etc.

Transvetten: zitten in margarine en verschillende bewerkte producten.

Geraffineerde oliën: soja olie, canola (raapzaad)olie, katoenzaadolie etc.

Bewerkt vlees: bewerkte saucijzen, hot dogs, etc.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen: Alles waar ‘laag vetgehalte’ of ‘light’ op staat of waarvan je vermoedt dat het in een fabriek is gemaakt. (Bron)

52. Maak meer ruimte in de agenda voor jezelf Je bent veel waard, al heb je dat niet door. En leef je er totaal niet naar. Je bent de enige die voor zichzelf kan zorgen. Plan dus ‘me-time’ in voor jezelf.

53. Plan het voorbereiden van maaltijden in Je wist morgen al dat je de hele dag moet werken. Kook dan vandaag ook voor morgen. Heb je iets om meteen naar binnen te lepelen als je thuiskomt. Je weet toch al dat jij (en je partner/ kinderen) moe en hongerig zijn. Met een beetje plannen, ben je te chagrijnige momenten voor.

54. Vraag om hulp aan vrienden/ familie/ collega’s Dat jij een pondje minder wil wegen, is jouw doel. Ondersteuning kun je daarbij goed gebruiken. Ben je – net als mij – gewend om het zelf op te knappen, vraag dan toch eens om hulp. Morele ondersteuning van een (goede) vriend/ kennis of collega kan jou daarbij helpen.

55. Bespaar tijd/ schakel hulp in om die aan jezelf te besteden De schoonmaak kun je inzetten als beweegmoment. Is het bij jou net als bij mij een irritatiepunt tussen jou en je partner, schakel dan een schoonmaakster in. Wel even van tevoren accepteren dat de schoonmaak op zijn/ haar manier gebeurt …

56. Richt je aandacht op de leukere dingen in het leven Je kunt het leven zien als een aaneenschakeling van sh*t. Sla je de kranten erop na, dan komt dat zeker zo over. Je kunt het ook anders zien. De leuke dingen halen de krant niet. De hele dag op internet de koppen afrazen werkt ook niet mee om jezelf gelukkiger te voelen.

57. Besteed klussen uit die jou veel energie kosten Noemde ik zojuist al de schoonmaker of de boekhouding. Kijk wat er mogelijk is voor jou en wat jij over hebt vanuit jouw budget. Waar ligt voor jou het ergste pijnpunt? Soms leef je in de overtuiging dat iets nodig is. Dat geld kun je ook aan iets anders besteden. Grofweg: kinderen worden soms blijer van de verpakking dan het speelgoed. En aan elk jaar de laatste fashion dragen, hangt een prijskaartje.

58. Doe vaker dingen waar je blij van wordt Dit kan heel makkelijk. Letterlijk een gat in de lucht springen. Je armen in de lucht steken en ‘yeah’ roepen. Genieten van een kop thee of van de bloemen langs de kant van de weg. Een prachtig schijnende zon of een boek (digitaal van de bieb). Is dat niet jouw ding, bekijk dan wat wél jouw ding is. Jij bent jij met jouw gedachten en gevoelens.

59. Verander hoe jij met spanning omgaat Een hele belangrijke. Je kunt je opvreten over zaken waar je geen invloed uit kunt oefenen. Je kunt er ook voor kiezen dat los te laten. Ik spreek uit ervaring, dat is écht mogelijk! Ook al is dit voor mij soms nog een work in progress😊.

60. Laat de negatieve energie bij een ander De mooiste die ik het afgelopen jaar leerde. Zo fijn. Scheelt een boel irritatie. En lukt jou dat niet helemaal? Je kunt er ook voor kiezen om die persoon voortaan uit jouw leven te laten.

61. Stuur negatieve energie waar die naar vandaan komt Je hebt daar tig oefeningen voor. Jezelf bewust maken dat dat mogelijk is, is het belangrijkst.

62. Adem dagelijks 5 minuten naar je buik/ middenrif Jaren geleden hoorde ik deze van de bekkenbodemfysiotherapeut. Lucht en ruimte geven aan je buik (hara), het krachtpunt van jouw lijf, is lekker voor je. Een mooie eerste stap om in contact te komen met jezelf.

63. NIVEA = Niet Invullen Voor Een Ander Doordat jij invult dat hij/ zij XXX denkt, geef jij een reactie op hetgeen die andere persoon bedacht heeft. Je weet echter helemaal niet hoe hij/ zij denkt. Geef hem/ haar de kans om zijn/ haar eigen mening te geven. En reageer daar dan op.

64. Voel meer in je lichaam Waar in je lichaam gebeurt er iets met jou tijdens welke gelegenheid? Ontdek triggers en elimineer deze.

65. Werk met kleuren Nooit geweten dat het kon. Inmiddels fervent gebruiker vooral bij kleine kwaaltjes. In gedachten een kleur ertegenaan, ademen naar die plek en gaan met de banaan. Het werkt bij mij de ene keer beter dan de andere keer. Het verrassende is dat bij bepaalde kleine kwaaltjes ik mezelf reset en het meteen helemaal weg is! Is een mooie voor kinderen. Je wilt toch liever sneller aspirine weglaten. Waarbij ruimte is voor hun pijnen/ gevoel. Je werkt tussen zachtheid en bikkelen in.

66. Werk met geuren Waar word jij vrolijk van? Op fris gewassen beddengoed ben ik dol. Geuren brengen soms fijne herinneringen in beeld. Werk je daarmee, dan maak je je leven energieker en fijner.

67. Werk met vibratie Alles is energie. Je voelt de energie vooral bij conflicten sterk oplopen. Hoe jij reageert, kan conflicten uitlokken. Vooral als het onbewust uit bepaalde overtuigingen gebeurt. Pas je dat aan, dan ontvang je een positievere reactie. Bespeur jij weerstanden, bekijk dan welke interactie jij met jouw omgeving hebt.

68. Zoek verbinding (op afstand) met anderen De mens is nu eenmaal een groepsdier. Al voelt het misschien zo dat je liever op jezelf bent. Je hebt mensen in jouw directe omgeving nodig om je beter te voelen.

69. Ga vooral om met mensen waar je energie van krijgt Zoek je de verbinding zoveel mogelijk met mensen waarbij jij je fijn voelt, dan wordt het leven een stuk vrolijker.

70. Ga naar de fysio/ masseur/ osteopaat/ haptonoom/ craniosacraal therapeut/ … Op de momenten dat het kan en het past, is dit een fijne om je leven beter te laten voelen. Of om dit als oplaadmoment te gebruiken.

71. Wees liefdevol voor jezelf qua gevoel van eigenwaarde Jezelf nodeloos ‘afslachten’ mag je laten. Hoe sterker en krachtiger jouw eigenwaarde is, des te gemakkelijker jij bepaalde keuzes maakt. Motiveer jezelf positief.

72. Wees kritisch op de uitvoer van jouw acties Ook al motiveer je jezelf positief, wel mag je je ogen ophouden voor waar je dingen laat liggen. En bepalen hoe je ervoor zorgt dat je dit wel realiseert.

73. Wees consistent in je acties Cliënt Josan vertelde mij een keer dat ze tweemaal startte met het volgen van verschillende diëten. De wil was er wel. Ze hield het alleen niet langer dan 3 dagen vol. 3 Dagen is niks in termen van leefstijlverandering en levert ongewenste resultaten op. Bouw je langzaam en zeker aan een gezondere leefstijl, dan kun je dit gemakkelijk volhouden.

74. Stop met het achternalopen van gadgy afslankmethodes Je zoekt het buiten jezelf. Als ik dit, dan dat. Komt het vanuit jezelf met datgene dat bij je past, dán zet je echt langdurige stappen.

75. Ontwikkel je eigen afslankstrategie De een wordt wild van het een, de ander gaat uit z’n dak over het andere. Dat bepaal je zelf het beste. Weet je dat nog niet precies? Experimenteer. Probeer een bepaalde actie uit voor een langere tijd. Haal je daarmee niet voldoende zoden van de dijk? Pas dit dan iets aan. Of ga voor iets radicaal anders.

76. Wees kritisch op de inhoud van de producten die je eet Driekwart van de producten uit de supermarkt kun je beter links laten liggen! Bronnen: Foodwatch en Unicef. Eigenlijk is dat van de zotte. Producten die jou zouden moeten voeden, helpen je eigenlijk de 'vernieling' in. Hoe eerder je dat weet, des te beter het is.

77. Negeer voeding met aanlokkelijke slogans Schreeuwerige verpakkingen die laten blijken dat X zóveel minder vet heeft of amper suiker bevat. Of wat dacht je van ‘natuurlijk’ of ‘geen toegevoegde geur- kleur- en smaakstoffen’. 99,9 van de 100 keer is dat ook grote kul. Soms bevat een product vanuit zichzelf al geen vet of suiker. Beetje overdreven om het dan als iets speciaals te vermelden. Of er zit amper vet in maar dan is er een lading suiker aan toegevoegd om het smaakvol te maken. Een pak simpele yoghurt die je desgewenst zelf opleukt met een stukje fruit is én goedkoper én gezonder. Of sla een toetje over.

78. Stop met het eten van voeding van bedrijven die én ongezonde snacks én afslankproducten verkopen

79. Wees kritisch op bedrijven die jou een goed gevoel bezorgen, terwijl je ongezonde voeding eet Bijvoorbeeld een fastfoodketen met een bepaalde 'sociale actie'. Zorgmedewerkers mochten een snack, drankje en friet halen. Natuurlijk, voor een keer kan dat ook best. Alleen profileren zij zich hiermee als goed. En fastfood is gewoon bagger (persoonlijk heb ik na korte tijd alweer reuze trek als ik fastfood heb gehad.)

80. Kies elke week twee producten uit die wel ok zijn Het omturnen naar een iets gezondere leefstijl kan als een klus voelen. Zoek per week bijvoorbeeld naar de gezondere versie van 2 producten.

81. Hormonen, hormonen, hormonen Ben je de speelbal van je hormonen of bepaal jij het spel? Vrouwen krijgen zoveel ‘te verduren’ van hormonen. Als je dat van tevoren weet, speel daar dan op in! Gezonder eten helpt je om je bloedsuikerspiegel te reguleren. Hoe stabieler deze is, hoe lekkerder jij je voelt.

82. Stop met bankhangen Bankhangen vind ik chill. Voor jouw lijf is het iets minder chill. Al ben ik zelf ook ‘schuldig’ aan ’s avonds studeren/ netwerken/ werken en bankhangen, wel probeer ik tijd vrij te maken voor een wandeling/ ontspanning.

83. Ga fidgeten Fidgeten betekent het maken van kleine bewegingen tijdens het zitten. Als je dan toch het grootste deel van de dag zit, probeer dan tijdens het zitten iets meer te kleine bewegingen te maken, denk aan: je spieren aanspannen, met je pen tikken of friemelen. Het maken van dit soort kleine bewegingen, noem je ook wel ‘fidgeten’.

84. Stop met het likken van enveloppen Jaren geleden kwam ik deze tegen in het detox-dieet. Het Voedingscentrum maakt overigens gehakt van dat dieet. Grappig weetje: in Engeland (2006) staat 1 postzegel likken voor 6 kcal.

85. Schrijf ‘als-dan’ op voor moeilijke momenten Dit is belangrijk om jezelf bij moeilijke momenten sterk te houden. Om je goede voornemen te laten slagen, kun je gebruik maken van een als-dan-plan; één van de meest effectieve manieren om je gedrag aan te passen. We noemen dit ook wel 'implementatie intenties'.


Zo’n plan maken gaat als volgt. Bedenk: ‘Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y.’ Bijvoorbeeld: ‘Als ik om 10.00 uur pauze heb op mijn werk, dan eet ik een stuk fruit’.

Verantwoord snacken: ‘Als ik tv kijk en ik heb zin in iets lekkers, dan neem ik een handje ongezouten noten’.


86. Koop bij lekkere dingen de kleinste portie De marketing zet in op S, M, XL. Met de hoop dat je kiest voor M. Ga je voor S dan is de portie vaak groot genoeg.

87. Genieten kan ook van een klein beetje Wat mij doet uitkomen op ‘genieten kan ook van een klein beetje’. Is zelfs wetenschappelijk bewezen.

88. Verander jouw vibe tegenover een gezondere leefstijl Super belangrijk. Voel je frustratie? Dat is heel natuurlijk. Om langdurig en succesvol te slagen, heb je echter een positieve vibe nodig.

89. Bouw krachtoefeningen in Elke dag dat je ouder wordt, heeft jouw lijf meer behoefte aan sterke spieren. Doe je niets? Dan verlies je 1% aan spiermassa per jaar. Start met opdrukken of doe squats. Leef je uit via Alles over Sport.

90. Doe schouder ontspannende oefeningen Voor al die kantoortijgers waarbij de stress ook in de nek/ schouderpartij schiet. Ontspan je regelmatig! Draai rondjes naar achteren op een inademing en naar voren op een uitademing.

91. Doe de hartcoherentie oefening Stress is de grootste aanval op ons lijf in deze tijd. Vroeger was er een tijger die zo nu en dan van achter de struiken tevoorschijn kwam. Nu heb je deadlines of leg je jezelf allerlei onmogelijke taken op. Doe je regelmatig de hartcoherentie oefening dan ervaar je rust in je lijf. Ontvangen? Stuur mij dan een bericht.

92. Vermijd alcohol

Voor jouw weerstand kun je alcohol het beste mijden. Als je een slanker lijf wil, ook. Nee, er is geen gezondheidswinst te behalen door alcohol. Je hebt wel meer kans op een hele lading kanker. Al viel ik bijna van mijn stoel toen ik las dat het Voedingscentrum aangaf dat het aannemelijk is dat er een lichte gezondheidswinst mogelijk is bij max. 1,5 drankje per dag. Dit geldt alleen voor een lager risico op hart- en vaatziekten en dementie en longkanker. En er blijkt een iets minder sterfterisico bij diabetes type 2. Let op, het risico op borstkanker vergroot je sterk. Vooral bij jonge vrouwen. Elk jaar krijgen naar schatting 1.000 à 3.000 vrouwen in Nederland borstkanker door alcohol. Hoe zit dat nu precies? Kijk je naar het standaardmodel van onderzoek voor matige drinkstudies - mensen onderverdelen in nooit-drinkers, matige drinkers en zware drinkers – toen ontdekten onderzoekers dat gematigde drinkers de gezondste van het stel waren. De onderzoekers deden daarna iets heel slims. Ze voegden een veel strengere controle toe voor de sociaaleconomische status, wat betekende dat ze veel van de problemen waarmee de meeste van deze onderzoeken worden geconfronteerd, hebben geëlimineerd, en de gunstige effecten van matig drinken verdwenen volledig.


Als je eenmaal van de effecten van de samenleving af bent, wordt zelfs een kleine hoeveelheid drank in verband gebracht met een slechtere gezondheid.


Zelfs een laag alcoholgebruik is slecht nieuws voor beroertes. Het lijkt erop dat matig drinken waarschijnlijk toch niet goed is voor onze gezondheid. Hoewel er misschien enkele kleine voordelen voor de gezondheid van het hart zijn, is alcohol verslavend en veroorzaakt het schade aan veel andere organen, dus de afweging is niet in ons voordeel.


We willen allemaal horen dat matig drinken goed voor ons is. Als iemand die matig drinkt, zou het absoluut geweldig zijn als ik elke avond een biertje zou kunnen drinken zonder negatieve punten. Helaas is het niet waarschijnlijk dat drank ooit gezond is. Alcohol is vrijwel zeker slecht voor je, hoeveel je ook drinkt.

93. Start met jezelf goed voelen over die gezondere en lekkere maaltijden Jezelf zielig voelen, is een groot struikelblok. Bouw je dit om en doe jij de dingen vanuit een positieve vibe, dan verloopt dit gemakkelijker en gaat het sneller.

94. Maak keuzes Dit is voor mij uitdagend. Ik doe het liefst alles. Maak je een keuze dan geeft jou dat rust. Rust dat je bepaalde dingen niet meer doet of jouw aandacht juist richt op bepaalde dingen die jou vooruithelpen je beter te voelen.

95. Stop met mensen die jou een slecht gevoel bezorgen Mensen die jou een slecht gevoel bezorgen, zijn ‘de hel’ voor jou. Ga je leven naar hun minder positieve opmerkingen, dan versterkt zich dat in een negatieve spiraal. Iemand die jou echt helpt om verder te komen, mag je waarderen om opbouwende kritiek.

96. Houd van jezelf Houden van jezelf, dat doe je waarschijnlijk veel te weinig. Echter, zo belangrijk om jezelf goed te voelen om écht lekker in je vel te zitten!

97. Spoor blokkades op Hoe meer je in je lijf voelt, des te beter je voelt waar spanning zit/ blokkades zich ophopen.

98. Je bent krachtiger dan je denkt Zie je jezelf als slachtoffer of zie jij je als iemand die ‘de wereld naar zijn/ haar hand zet’? Uiteraard hebben we te maken met de realiteit. Én begrijp ik best dat de een bepaalde zaken gemakkelijker voor elkaar krijgt dan de ander. Waar het in deze overtuiging écht om gaat, is dat als jij je als slachtoffer beschouwt, jij nooit die stappen gaat zetten waardoor jij je beter gaat voelen. Omdat jij hetgeen belangrijk voor jou is, buiten jezelf legt. Ik weet dat maakbaarheid in die zin niet heilig is. Laat je echter het stuk los waar je géén invloed op uit kunt oefenen en pak je hetgeen je wél invloed op uit kunt oefenen, dan gaat dat een stuk sneller.

99. Je kunt jezelf vitaliseren Wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Wat ik heel tof vind, is dat jouw lijf een sterker vitaliserend/ zelfgenezend vermogen heeft dan je denkt. Vind jouw brein dat lastig te geloven? Denk dan eens aan het placebo-effect. Het maakt je leven zoveel leuker. Omarm je dat principe dan gaat er een mooie wereld voor je open. Doe dit vanuit een positieve mindset omdat alleen dat werkt. Uiteraard is dit ter aanvulling aan reguliere behandelingen!



104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page