top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Eten, pak de balans

Dit artikel uit de Volkskrant wil ik nog graag delen. "Vet is terug op het menu en niet zo'n beetje ook" van 31 december 2016, auteur is Ianthe Sahadat.

Enkele delen:


"Het probleem is dat veel mensen koolhydraten als alternatief zagen. En dan niet de complexe zoals brood of peulvruchten, maar voeding met veel toegevoegde suikers. Voor een wetenschapper is het evident dat je dan geen gezondheidswinst hebt.' De maatschappelijke aardverschuiving naar suiker als kwade genius is in zijn rechtlijnige eenvoud daarmee net zo onzinnig als onze oude vetangst. Hoewel enige bewustheid op dit punt meer dan wenselijk is, omdat de suikerconsumptie zeker in de VS is geëxplodeerd. Maar om de emeritus-hoogleraar Katan aan te halen: we worden niet dik en ziek van suiker of vet, maar van te veel lekker eten met zowel suiker als vet. Het zit hem in de overdaad.

Van de vraag wat slechter is, vet of suiker, moet de gemiddelde voedingswetenschapper dan ook een beetje huilen. Het gaat om verhoudingen, wat vervang je door wat. En dan bedoelen ze niet: dit koekje kun je wel eten, maar dat niet. Want voedingswetenschappers zijn Sonja Bakker niet. 'Ik mijd bewust het noemen van bepaalde producten', zegt de Maastrichtse hoogleraar Mensink. 'Ik denk in vetzuren, de bouwstenen van producten. Ons onderzoek draait ook zelden om specifieke producten. Wij zoeken uit wat linolzuur doet met je HDL-cholesterol, niet of je langer leeft als je elke dag een avocado eet. Dat zou ik trouwens best willen weten, alleen is dat met een interventie-onderzoek (waarbij je een groep mensen gedurende een bepaalde periode bewust iets wel of niet laat eten, red.) niet te bekijken.'

Natuurlijk zou het aanwijzen van een schuldige die al het gezondheidsleed verklaart alles een stuk overzichtelijker maken. 'Vet is de vijand' of 'suiker is slecht', klinkt nu eenmaal beter dan: eet wat minder en ga wat vaker wandelen. Al was het maar omdat het zo weinig houvast biedt als je met je mandje door de supermarkt struint.


Volledige artikel lees je in de Volkskrant.


Kortom, soep wordt nooit zo heet gegeten als opgediend.

Pak dus de balans!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page