top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Het Vuur van Verandering: Opvallende Avonturen door de Menopauze

Bijgewerkt op: 31 mrt.

Avonturieren tijdens je (peri-)menopauze ... Dat klinkt erg leuk. De werkelijkheid is mogelijk weerbarstiger. Het is geweldig belangrijk na te gaan hoe jij anders om kunt gaan met gezondheidsklachten. Jaren voordat de menopauze inzet, kun je dat avontuur namelijk al beleven. Menopauze overkomt elke vrouw. Hoe je ermee omgaat, beslis jezelf. Het is raadzaam voor vrouwen die rond hun 45e levensjaar psychische klachten ervaren, om te onderzoeken of deze symptomen gerelateerd zijn aan de overgang. Recente studies suggereren namelijk dat de overgang verborgen psychische aandoeningen kan versterken en zo aan het licht kan brengen. En dan heb je dus in plaats van een burn-out gewoon de overgang te pakken. En dit kan al jaren vóórdat je bijvoorbeeld opvliegers of je laatste ongesteldheid hebt. Omroep MAX schonk aandacht aan dit onderwerp. Video bekijken of meer lezen. Nieuwe Studie Bevestigt: Overgang Versterkt Psychische Klachten bij Vrouwen

Op 19 januari 2024 onthult Gynaecoloog Dorenda van Dijken, voormalig voorzitter van de Dutch Menopause Society, de eerste bevindingen van een lopend wetenschappelijk onderzoek aan de Overgangspoli van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis bij Meldpunt.

ADHD en de Overgang: Een Verborgen Verbinding

Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek dat ook ADHD wordt verergerd door de overgang, waarbij 60 procent van de vrouwen pas tijdens deze fase de diagnose krijgt. Vooral tijdens de overgang ervaren vrouwen met ADHD bovengemiddeld vaak hormonale stemmingswisselingen of depressie.

Het Persoonlijke Verhaal van Ine Kuijpers: Een Ontdekkingstocht door Mentale Klachten

Meldpunt brengt vanavond het aangrijpende verhaal van Ine Kuijpers (49), die twee jaar geleden werd overvallen door mentale klachten. Na aanvankelijke verwarring bleek een verband met de overgang pas duidelijk toen ze ook opvliegers kreeg.

Oestrogeendaling en Psychische Stoornissen: Een Diepgaand Verband

Dorenda van Dijken benadrukt: "We wisten al dat psychiatrische stoornissen kunnen verergeren door de daling van het oestrogeen. Nu tonen we dit ook aan met concrete cijfers."

Verder onderzoek onthult dat 43 procent van de vrouwen met een depressie tijdens de overgang ook eerder stemmingsklachten ervoer tijdens de zwangerschap of in het kraambed. Daarnaast had 57 procent van hen eerder cyclusgerelateerde stemmingsklachten.


Overgang en Psychische Klachten: Een Breed Spectrum

Naast ADHD en depressie blijken ook andere psychische stoornissen zoals bipolaire stoornis, PMDD, angst, paniekaanvallen en autismespectrumklachten verergerd te worden door de overgang.

De Overgang: Een Gedeelde Ervaring met Unieke Uitdagingen

Met 80 procent van de vrouwen tussen 40 en 60 jaar die klachten ervaren, vertegenwoordigt de overgang een cruciale levensfase voor de helft van de wereldbevolking. Naast bekende symptomen als opvliegers en stemmingswisselingen, omvat het spectrum ook minder bekende klachten zoals verminderde concentratie, extreme vermoeidheid, gewrichtsklachten en risico op burn-out.

Meer Bewustwording en Erkenning

Veel zorgverleners en vrouwen zijn zich niet bewust van de impact van de overgang op psychische gezondheid. Het is hoog tijd voor meer aandacht, erkenning en begrip. "De overgang moeten we niet medicaliseren, maar bij ernstige klachten hebben vrouwen recht op een passende diagnose en behandeling," aldus Van Dijken. Voeding en leefstijl Tijdens de menopauze kan een gezonde voeding en levensstijl helpen om de symptomen te verlichten en de algehele gezondheid te bevorderen. Het is belangrijk eerst één tip te nemen. Deze in te bouwen en daarna pas een volgende tip toe te passen. Dit ondersteunt langdurige gedragsverandering. Hier zijn enkele tips:

  1. Evenwichtige voeding: Richt je op een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Verminder de inname van bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten.

  2. Calcium en vitamine D: Zorg voor voldoende calcium en vitamine D om de botgezondheid te ondersteunen, aangezien vrouwen tijdens en na de menopauze een verhoogd risico op osteoporose hebben. Zuivelproducten (ik adviseer meestal de zuurdere versie), groene bladgroenten en vis met zachte botten zoals sardines zijn goede bronnen.

  3. Voldoende hydratatie: Drink veel water om gehydrateerd te blijven, vooral omdat opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de menopauze kunnen leiden tot vochtverlies.

  4. Matiging van cafeïne en alcohol: Beperk de inname van cafeïne en alcohol, omdat deze stoffen opvliegers en stemmingswisselingen kunnen verergeren.

  5. Regelmatige lichaamsbeweging: Blijf actief met regelmatige lichaamsbeweging. Zowel cardiovasculaire oefeningen zoals wandelen, zwemmen of fietsen als krachttraining kunnen helpen bij het behouden van een gezond gewicht, het versterken van de botten en het verbeteren van de stemming.

  6. Stressmanagement: Leer stressverlichtingstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling, yoga of tai chi. Stress kan symptomen van de menopauze verergeren.

  7. Voldoende slaap: Zorg voor voldoende slaap, omdat slaapgebrek de symptomen van de menopauze kan verergeren. Creëer een rustgevende slaapomgeving en probeer een consistente slaaproutine te handhaven.

  8. Roken vermijden: Stoppen met roken is belangrijk, omdat roken het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen, wat al toeneemt tijdens de menopauze.

  9. Overleg met een arts: Bespreek eventuele specifieke voedingsbehoeften of supplementen met een arts of diëtist, vooral als er sprake is van bestaande gezondheidsproblemen of medicatiegebruik.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de menopauzeperiode mogelijk comfortabeler maken en tegelijkertijd je algehele gezondheid bevorderen. Meer weten? Kijk ook eens op: https://www.vrouwenindeovergang.nl/ Of bekijk deze video van Mary Claire Haver, the Galveston Diet. Love your belly and strength over skinny! Leer houden van krachttraining. Waarom mag je van je buik(vet) leren houden? Een beetje buikvet maakt oestrogeen aan. En dat is belangrijk aangezien je door de overgang van nature minder oestrogeen aanmaakt. Met een nadruk op een beetje.Hoe belangrijk beweging is deelt dr. Stacy Sims vanuit Nieuw-Zeeland met beste fitness routines voor elk stadium van (peri)menopauze.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page