top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Jouw mind schreeuwt 'nee', lang voordat het voor jouw lijf noodzakelijk is

Al een tijd volg ik de business coach Veronique Prins. Een stuk uit haar nieuwsbrief 'roof' ik omdat het zo toepasbaar is op veel. De volledige tekst staat op haar site Je Zaak Voor Elkaar. Dank Veronique!

"Iedereen die weleens aan sport deed, herkent 't onmiddellijk. Je doet de eerste keer je hardloopschoenen aan en denkt dat je een kilometer gaat rennen. Het is een eerste begin. Dat moet te doen zijn. Toch? En je bent nog geen 600 meter onderweg, het eerste nummer van je met zorg uitgezochte playlist is nog niet eens voorbij en je begint al moeilijker te ademen. Is dat nu een steek in je zij die je voelt? Shit, zo lekker zitten die schoenen niet. ‘ZOU HET NIET BETER ZIJN OM EVEN TE WANDELEN NU?’.

Herken je dat? Het lijkt een steek maar het is er geen! Je ademt zwaarder maar je ademt nog wel. Die schoenen zitten niet zo heel lekker maar je hebt niet al 6 blaren. Dus je lijf redt het eigenlijk nog best wel even. Als je heel eerlijk bent. Maar in je hoofd zit er een irritant stemmetje dat je quasi wil beschermen. Dat zegt dat je makkelijk even kunt rusten. Dat het toch best wel zwaar is. Dat het misschien wel veel te veel was voor een eerste training.

Voordat je het weet komt er een heel ander verhaal bij. Dat het misschien wel beter is om helemaal te stoppen op dit punt. Dat dit voor een eerste training al onwijs goed is, je hebt het gedaan, het begin is gemaakt. En je moet nog boodschappen doen. Nog douchen na deze eerste 600 meter. Er moet nog een nieuwsbrief uit. Je hebt het eigenlijk nog best wel druk.

Het zou dus goed uitkomen om eerder thuis te zijn ... Loop dan nog maar eens door! Enneh, met je lijf is dus nog helemaal niets aan de hand hè, dit is wat er in je hoofd gebeurt tijdens de eerste 600 meter. Het resultaat als je je stem boven je lijf laat gaan is dat je binnen 10 minuten weer thuis bent. Herkenbaar?

Het goede van dit verhaal is, is dat als je weet dat dit gebeurt je er dus iets aan kan doen. Het herkennen is de helft van de oplossing, het je bewust zijn. En als het dan omhoog komt, kun je nagaan of dit je hoofd of je lijf is dat spreekt. En zo pak je de regie.

Je lijf geeft nog helemaal geen signalen. Je bent nog lang niet moe. Sterker nog, je bent heel vaak nog niet eens goed en wel begonnen. Toch kruipt het Urker Mannenkoor langzaam maar zeker de ruimte in.
‘You’re not stuck, you’re just stubborn’ ‘Volgens mij klink ik als een krassende plaat, heb ik je dit niet al 4 keer eerder gezegd?’. Het antwoord is dat dat inderdaad het geval is. De eerste 2 keer horen we het echter vaak niet. De derde keer horen we het zoals we denken dat het gezegd wordt. De vierde keer hoor je het anders, met de kennis die je op dat moment hebt en de vijfde keer (maar kan ook later zijn) valt het kwartje definitief.

Eigenlijk is dat dus ook al een tip: je hoeft het niet steeds opnieuw te verzinnen, met nieuwe content te komen. Je hoort de dingen op jouw manier en als het jouw tijd is. En dat is nagenoeg nooit de eerste keer. Al is het maar omdat er dan ook vaak nog ‘wat weerstand’ op zit 😊. Die snap je vast zonder dat ik het verder uitleg 😊.

Laat ik nu ook gewoon een mens zijn. Ja echt! Met ook dingen die ik niet wil veranderen, die ik lastig vind, waar ik geen zin in heb. Omdat het ‘lastig is’. En dan komen we op het onderwerp dat ik eigenlijk voor vandaag op de agenda had staan. Want toen ik weer eens met een aantal argumenten kwam waarom het idee dat mijn coach had niet voor mij zou werken keek ze me net zo indringend aan als ze vanmorgen deed toen ze me op het podium ontbood en zei ze simpelweg ‘You’re not stuck, you are just stubborn’. Getsjeng. Au. Jackpot. En nog meer in die serie.

We willen wel graag anderen veranderen als we dat vooral zelf maar niet hoeven te doen. Of tenminste niet op het punt dat het lastig of pijnlijk wordt voor ons. En zo werkt het niet. Ik bleef maar klagen dat het zo druk was, dat ik het best wel druk had en dat het wel iets minder mocht en dat ik maar niet wist hoe ik daaruit moest komen. Dat ik het maar niet gedraaid leek te krijgen.

En mijn coach gaf me helder aan dat dat allemaal bullshit was. Dat ze me al op acht verschillende manieren duidelijk had gemaakt hoe ik het kon veranderen maar dat ik het weigerde te veranderen en daarom nu zogenaamd ‘vast’ zat. Het is maar net welk verhaal je jezelf vertelt, zodat je geen lastige keuzes hoeft te maken. Toen ik dat vorig jaar hoorde dacht ik OMG en nam ik gelijk die middag nog de besluiten waardoor er zoveel veranderde, niet normaal. Ze waren eng maar hé, de moeilijke besluiten maken het leven makkelijker hè!"


Uitdagingen komen altijd op je pad. Bekijk voor jezelf hoe je deze tackelt. Weet dat jouw brein is ingericht sabotage van verandering. Onthoud dat jouw lijf is ingericht op zelfbehoud en daarom meer aandacht geeft aan al het negatieve in het leven. Voel je beter en lekkerder in je vel als je dat tackelt. Als jij lekker in je vel zit, maak je gemakkelijker de betere leefstijlkeuze. Oftewel, je valt gemakkelijker af. Je kunt veel zelf. Sneller en beter resultaat behalen? Bel (06) 22 85 31 92.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page