top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Label: dat ligt hoog(st)gevoelig

Bijgewerkt op: 12 jul. 2021

Het voelt voor mij een beetje als met de mode meedoen. Labels: ik ben ze liever kwijt dan rijk. Tegenwoordig is het bijna normaal om een rugzak vol labels te hebben. Natuurlijk, als je het hebt, is het soms best een uitdaging. Aan de andere kant. Zie vooral kansen voor jezelf. Ondanks of juist dankzij jouw label.Hooggevoeligheid is blijkbaar helemaal hip, hot en happening. Nu vertelde iemand mij dat het best bijzonder is, dat veel mensen dat blijken te hebben. Het is toch normaal dat je empatisch reageert op een 'k'-verhaal van iemand anders? Dat is natuurlijk ook zo. Ik sta met verbazing te kijken dat iedereen tegenwoordig van alles heeft. 'Vroeger' was dat niet het geval. Krijgen we nu echt met zijn allen onvoldoende goede voedingsstoffen binnen? Is het belangrijk voor scholen om meer subsidie te krijgen? Het ligt vast aan de opvoeding of nee, het is het teveel aan schermtijd, vul maar in wat jij denkt. Maar hé, hoogstwaarschijnlijk ben ik ook hooggevoelig. Tenminste als ik deze test doe. Nu werkte ik onlangs mee aan een wetenschappelijke test van de Universiteit Leiden. Kreeg ik daar geen terugkoppeling van. En de vragen vond ik eigenlijk teveel gestuurd. Helemaal zeker weten, zal ik het voorlopig dus niet.


Kijk naar wat jouw voordelen zijn. Mijn grote voordeel is dat mijn antenne goed aanstaat. Het betekent voor mij wel dat ik heel selectief met mijn energie om dien te gaan. Aangezien ik ook best actief ben, is ADHD mij weleens toegeslingerd. Gelukkig kan ik goed organiseren en kan ik goed een boek lezen. ADHD sla ik dus maar even over. Ik was onlangs bij een orthomoleculaire lezing. Wat betekent orthomoleculair? Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. Uiteraard spreekt de wetenschap dat soort zaken tegen.


Ik vind het echt bere interessant. Al is het regelmatig weinig praktisch toepasbaar. Zoveel mogelijk biologisch dynamisch eten, nou, wat mag de rest van de wereldbevolking dan gaan eten? Zorg ook dat je voldoende tijd overhoudt voor elke dag vers koken en alle ingrediënten snijden. En je je portemonnnee trekt om alles speciaal te halen. Je bent dan wel super bewust bezig met je lijf. Dat is zeker wat waard. Wat ik heel interessant vind, is dat sommige neurotransmitters = stofjes in lijf, soms wat minder (of teveel) aanwezig zijn bij bepaalde klachten. Wat levert dit dan op? Dopamine = energietekort, apathie, moeite om initiatie te nemen, besluiteloosheid, verminderde concentratie, vergeetachtigheid, (start)stijfheid, vlakke gezichtsuitdrukking, moeite met op gang komen, weinig zin in dingen, depressiviteit Acetyocholine = tragere reacties, verlies aan creativiteit, verminderde alertheid, leerproblemen, vergeetachtigheid, moeite met denken, dyslexie, toename ontstekingen, verminderde motorische besturen, behoefte aan vet eten


GABA = meer stress en prikkelgevoelig, onrustig gevoel, hyperalertheid, niet kunnen remmen, bijv. met denken, angst en fobieën, chronische pijnklachten, perfectionisme, toename ontstekingsgevoeligheid, darmproblemen, krampen en stuipen, neurologische klachten, minder vloeiende motoriek, verslavingsneiging


Serotonine = vermoeidheid, prikkelbare darm, obstipatie, hoofdpijn, verhoogde pijngevoeligheid, verlaagde immuniteit, slaapproblemen, overbezorgdheid, depressiviteit, kort lontje, zwart/wit denken, vermijden van sociaal contact In mijn geval zou de GABA dus verbeterd kunnen worden. Wat is GABA dan? Nou, De Groene Vrouw blogde daar al heel interessant over. Lees vooral ook de comments. Testen blijkt niet logisch te zijn. De niveaus verspringen blijkbaar nogal snel. Geen idee eigenlijk of je hiervoor bij de huisarts aan kunt kloppen. Sowieso ben ik een medicijnmijder (uiteraard wel handig dat medicijnen zijn). Voorlopig houd ik het dus op yoga, mindfulness, veel groenten, lekker eten, voldoende vis en buikademhaling. Naschrift 2021: Inmiddels ben ik fervent meditatie enthousiasteling. Verder is het belangrijk om te letten op regelmaat en balans, zodat je energiehuishouding op orde blijft. Slaap voldoende, neem geregeld rust en eet gezond. Luister goed naar de signalen van je lichaam. Honger en hoogsensitief gaat minder goed samen. Als je trek voelt, mag je dat best ervaren. Honger met een grote H blijf je het liefst voor. Harmonie is voor HSP'ers over het algemeen super belangrijk. Jou wens ik heel veel gezondheid toe.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page