top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Ons mopperige brein

Help, ons brein richt zich op het negatieve in plaats van op het positieve om ons heen. In het boek Solve for Happy (Logica van Geluk) komt het voorbeeld van een pen voorbij. Ahum, toen ik net in het boek wilde kijken, lag 'ie net een bladzijde ervoor op open. Ik wilde dat boek even checken. Mijn chagrijnigheid van de avond ervoor bleek qua gevoel nog in mijn systeem te hangen. Al probeerde ik mijn hersenen positiever te sturen.

Mijn dochter had geen zwemles: Waarom niet? Ik heb toch alles klaargezet? Aah, waarom gaat het niet zoals ik wil? Hoezo? Ik heb toch alle spullen meegegeven?

Dan gaat ze deze week helemaal niet. Wanneer gaat ze een keer slagen? (overdrijven) Weet je niet hoeveel geld dat kost? Nu moet ik nog langer naar zwemles mee.

Ik wil dat ze de volgende keer slaagt.

Nu moet ze anders het kinderfeestje overslaan, zodat ze nog wel oefent deze week. Later: Dat is ook zonde. Dat ze er voor niks heen zijn gereden. Uiteindelijk bleek dat ze de verkeerde tas bij zich had. Dan denk ik: "Ja, aah, dat zie je toch. In die tas passen toch nooit alle zwemspullen?" Ik had 'm toch klaargezet en het aan mijn dochter verteld. Moet ik nou alles altijd duidelijk oplepelen? Als werkende moeder ben je buiten de deur. Laten gaan, is dan een van de grote uitdagingen. Voor alle kantoortijgers een voorbeeld uit Solve for Happy: Ik ben mijn pen kwijt. Ik kan 'm nergens vinden (filter). Ik houd van die pen (emotie). Ik kan niet zonder die pen leven (voorspelling). Het is mijn gelukspen (label). Wij maakten samen zoveel succesvolle vergaderingen mee (herinnering). Zonder die pen misluk ik. Mijn kinderen zullen niks te eten hebben (overdrijven). Iemand heeft 'm gestolen (veronderstelling). Dat zal Emily wel zijn (veronderstelling). Zij is gemeen (label). Als ik 't één keer laat gebeuren, dan ben ik de deurmat van het kantoor (voorspelling). Vandaag een pen, morgen mijn baan (overdrijven). Terwijl jij ondertussen jouw aanvalsplan voorbereidt, loopt Emily voorbij en zegt: "Hé, je bent je pen kwijt." Bewust zijn van jouw mopperige brein. Het scheelt een hoop om dat te weten. In werkelijkheid omturnen, is een mooie uitdaging.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page