de ‘veilig in mijn huis’ oefening
Weet dat als ‘all hell breaks loose’ het een uitdaging is om goed voor jouw brein en jouw lijf te zorgen. Je gaat dan wellicht weer terug naar de ‘iets minder zorg voor mezelf en wat meer aandacht naar al het andere’-modus. Ook niet heel gek, als je bedenkt dat je in een ‘k-situatie’ zit.
Probeer altijd voor ogen te houden wat jij nodig hebt. Is het tijdelijk minder goed mogelijk goed voor jezelf te zorgen (denk aan té intensieve mantelzorgperiodes of borstvoeding, de voeten die onder je grond wordt weggeslagen, break-ups, sterfgevallen in jouw omgeving, ziektes – en zoals gewoonlijk vaak dat als er iets is, je meerdere dingen tegelijk hebt), kijk dan of je binnen afzienbare tijd wel weer kunt zorgen voor jezelf.
Of probeer je op zo’n periode voor te bereiden. Praat met vriend(inn)en dat je ze minder gaat zien. Vraag om hulp of zij misschien jou wellicht toch willen bellen om een hart onder de riem te steken. Sla groot in met bepaalde verzorgingsproducten zodat je daar het aankomende half jaar niet meer over hoeft na te denken. Probeer ontspanningsmomenten in te plannen. Op die momenten neemt iemand anders de zorg over. Niet op jouw manier? So be it. Laat maar gaan. (En denk: Wat is er zo erg aan dat het niet op mijn manier gebeurt?)
Voelt de afzienbare tijd als een hele lange periode? Zie je nog geen einde aan ‘de tunnel’? Kijk dan met wie je kunt praten. Het is belangrijk dat jij wel weer mogelijkheden gaat zien.
Sociale verbindingen zijn best belangrijk. Kun je anders iets van vrijwilligerswerk of iets dergelijks doen? Onthoud, iemand anders vindt het ook uitdagend om contact te leggen. Of groet de mensen eens op straat. Knoop een praatje aan met iemand als je onderweg bent. Bewezen een gelukkig maker. Dat jij je eerst opgelaten voelt, ja, dat kan. Voor beide kanten zorgt het voor een ‘feel good moment’. Lekker toch?!
Wat heb jij op dat moment het meeste nodig? Stel die vraag centraal in jouw leven. Uiteraard in afweging met de omgeving/ mensen waar je in bent. En onderzoek of jij dat écht nodig hebt. Soms stelt jouw brein van alles voor en is het stiekem wellicht niet zo hard nodig als je denkt. Of zoals mooi gezegd, wil je ego van alles.
Wat jouw ego allemaal wil, is wellicht helemaal niet zo nodig voor jouw lijf. Of om lekker in je vel te zitten.
Goed hier nog de oefening voor als alles naar ‘de violen’ is. En onthoud, die hartcoherentie oefening is ook een mooie. Of val terug op de MIR-methode en knoop daar de dingen in die jij nodig hebt.
Pyramide-visualisatie (Mooladhara chakra-oefening)
Ga zitten in een meditatieve houding. Voel hoe je zit, op welke plaatsen je zitvlak en benen contact maken met de ondergrond. Dan trek je een rechte lijn van je rechterknie naar je linkerknie. Vervolgens van de rechterknie naar je stuitje en van je linkerknie naar je stuitje. Er ontstaat een driehoek.
Kleur die driehoek in gedachten rood. Je zit nu op een rode driehoek. Visualiseer dan onder die rode driehoek een geel vierkant (als geel niet gaat, dan neem je blauw).
Dan ga je met de aandacht naar je kruin en dan ongeveer 20 cm. boven je hoofd. Daar visualiseer je een pyramide met de punt naar boven. Nu trek je de vlakken van die pyramide door naar beneden, dus vanuit de punt van de pyramide trek je de vlakken door tot op de grond.
Je zit nu in die pyramide. Je zit heel stevig en veilig, niemand krijgt je pyramide ondersteboven. Dan ga je met de aandacht naar Bromardia (het punt tussen de wenkbrauwen). Daar visualiseer je het Aumteken
en je gaat daar naar kijken …
Haal diep adem en laat alles los. Laat de pyramide verdwijnen en ook het gele vierkant en de rode driehoek.
Alles weer wat normaler? Pak dan jouw veranderde leefstijl weer langzaam op.
Als alles naar ‘de violen’ is, is het ook een mooi moment om te oefenen met accepteren en loslaten. Niet dat je daar op dat moment enige behoefte aan hebt.
Wel goed om te leren om te gaan met zaken die totaal anders gaan dan dat jij voor ogen hebt. Jessica’s knows, ‘it sucks’ aan alle kanten.
Hoe jij kijkt, dat is waar jij invloed op uitoefent. Vooral als jij de uitkomst niet in handen hebt.
Comments