top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Snipverkouden

Bijgewerkt op: 4 jan. 2019

Vind jij het ook zo fijn dat jij aan jouw weerstand kunt werken? En dat je blij bent dat je alleen maar verkouden bent?!


Ik wel. Ondertussen loop ik natuurlijk wel flink te balen dat ik mijn schamele (omdenken: overvloedige) vrije tijd besteed aan stomen, zout water spoelen en extra uitgebreide thee voor mezelf. Eigenlijk is mijn eerste - best wel overdreven - gedachte: "Wat? Verkouden?! All hell breaks loose". Mijn thee leuk ik op met verse gember, citroensap (een paar keer per dag maximaal, is anders minder goed voor de tanden) en honing (nu nog niet nodig - is natuurlijk ook een extraatje - qua tanden en calorieën is zonder honing beter). Wat ik een uitdaging vind, is het gevoel om in je gezicht te moeten klauwen/ krabben. Om het hoofd 'los' te krijgen.


Een mooi moment om het rustiger (?!) aan te doen. Nou ja, in ieder geval kruip ik vanavond mooi op tijd onder de wol.


Voldoende slaap Het volgende ontdekte ik de afgelopen jaren: "Ben je (nog) niet verkouden, weet dan dat je met minder dan zeven uur slaap je kans op verkoudheid verdrievoudigt." Altijd prettig dat je 's nachts extra wakker wordt als je niet fit bent. Wie weet, vannacht gaat dat vast wel goed! Luchtbevochtiger Een luchtbevochtiger in deze droge tijden is ideaal. Vanochtend haalde ik 'm van zolder en zette 'm bij mijn werkplek neer. Of vind jij een bakje water op de verwarming gemakkelijker? Frisse lucht Even een frisse neus halen, gewoon je 'kop buiten de deur' steken, dat is heerlijk. Je kunt ook een raam openzetten. Het scheelt, Binkie, mijn konijn ontsnapte. Gelukkig is zij weer terecht. Nu het andere konijn, Lapalapa, los mag, zit alles weer goed. In de pauze dus een klein stukje wandelen voor een frisse neus. Nog meer tips lees je op DokterDokter. Ben je ook snipverkouden? Beterschap! Denk een beetje aan jezelf. Update: op de vierde dag voelde ik me het minst fit. Mijn man was ook not amused. Hij was namelijk wakker geworden van mijn gesnuf. Ik had het idee dat ik best wel wat koorts had. Ahum, dat had ik die ochtend dus echt niet. 's Middags deed ik een powernap om Oudjaarsdag vol te houden. De dag erop voelde ik mij stukken fitter.

Waar ik bij zweer: zout water spoelen. Gewoon met normaal zout. Ik kook het water wel. Doe er het zout in. Daarna uiteraard af laten koelen. Deze oplossing gebruik je om je holtes door te spoelen. Je kunt er fantastische kannetjes voor kopen (uiteraard kan ik dat filmpje van jaren geleden niet vinden). Ik doe het met een trechter en een maatbeker. In dit filmpje zie je hoe iemand dat doet (alleen kijken als je wilt gaan spoelen!). Hoe dan? Je buigt voorover boven de wasbak. Je doet de trechter in je ene neusgat. Je houdt je hoofd iets schuin. Je houdt je mond iets open. Je schenkt de oplossing in de trechter. Het water loopt je andere neusgat uit. In het begin heb je wellicht wat meer oefening nodig. Wordt je er sneller beter van? Dat weet ik niet. De wetenschap zal zeggen van niet. Waar het wel bij helpt, is om je beter te voelen. En je hebt het idee dat je je lichaam helpt. Alle zooi die jij uit jouw lichaam krijgt, zit niet meer in je holtes. Je kunt dan ook fijner in bed liggen. Is je neus nog verstopt? Bij mij hielp een verkoudheidsbalsem. Nog een leuke tip voor 'hoestsiroop'. Dat gebruikte ik tijdens mijn zwangerschappen. Met wisselend succes - met voldoende succes dat ik het toch neem op het moment dat ik in bed begin te 'blaffen'. Gewone hoestsiroop vind ik mierzoet. Deze is dat helemaal niet.


Het recept kwam ik ooit tegen op Oma Weet Raad door P.F. van Velzen. Het is niet te 'hachelen' (oftewel: niet lekker). "Bij een droge kriebelhoest meng ik altijd een eetlepel ketjap manis met een paar druppels citroensap en dat neem ik in voor het slapen gaan. Daar kan geen hoestdrank tegenop." Ik doe de helft ketjap manis en de helft verse citroensap. Dat mik ik op mijn keelgat, zodat mijn gepoetste tanden - voor zover dat lukt - schoon blijven. Bovenstaande zal vast niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden. Wie wil er ook onderzoek financieren om de effecten vast te stellen of te weerleggen. Als het mij 'psychologisch' helpt om een rustiger nacht te hebben, dan is dat uiteindelijk de winst waar ik voor ga!

885 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page