top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Stap over

Bijgewerkt op: 31 dec. 2021

Mijn 'favorietste' klus aan het eind van het jaar is de zorgverzekering te checken. Hoe ik die keuze maak? Ik weeg af wat ik het aankomende jaar wil doen. Dit jaar kozen mijn man en ik ervoor om zo min mogelijk te doen. Mits het je natuurlijk ook gegeven is. Voor mij alleen een jaarlijkse bloedwaarden check. Voor aankomend jaar ben ik er nog niet over uit. Ik heb nog wat dingen op mijn 'wensenlijst' staan. Aan de andere kant sla ik allerlei bezoeken het liefst over, indien het niet bere noodzakelijk is. Dat wordt snel beslissen ... Wat ik wel begreep van een grote zorgverzekeraar, is dat de trend is dat er steeds meer in aavullende pakketten wordt gesneden. En de vraag is ook of je het echt nodig hebt. Weegt de extra premie op tegen wat je nodig hebt. Voor alle niet-overstappers, realiseer je wel dat de basisverzekering en juist ook de aanvullende verzekering elk jaar qua vergoeding wisselt. Als je nu vergoeding van iets krijgt, is het handig om te checken of dat er voor aankomend jaar ook in zit. Dit jaar hadden wij het eigen risico hoog neergezet. Verwacht je dat er iets aankomt, dan zet je 'm laag. Zet je 'm hoog, houd dan in gedachten dat stel dat er iets onverwachts gebeurt, je dat bedrag wel meteen mag ophoesten. En is de tandartsverzekering noodzakelijk? Wij hadden 'm voor dit jaar wel. Ik twijfel echter of ik daarmee niet oververzekerd ben. Vanavond reken ik dat door. Je krijgt namelijk ook altijd maar tot een bepaald bedrag vergoedt. Kinderen worden sowieso vergoed. Dus daarmee kun je twee keer per jaar naar de tandarts (vertelde de mondhygiënist mij - belangrijk omdat kinderen sneller gaatjes hebben). Mijn man had zoiets van, wat, we hadden dat toch pas nog uitgezocht. Nee, dat is alweer een jaar geleden dat we ernaar keken. Wil je met mij werken? Check jouw aanvullende zorgverzekering voor de vergoeding. Hoe maak ik mijn keuze en welke verzekeraars hebben een hoge vergoeding? Dat lees je hier.



Je kiest een uitgebreidere verzekering om met mij te werken en voor het geval er wat gebeurt. Je kunt elk jaar switchen. Voor de aanvullende pakketten geldt dat verzekeraars je niet hoeven te accepteren. Zorgverzekering vergelijken Meestal kijk ik op een paar vergelijkingssites, de bank en dit jaar heeft de krant ook een aanbieding. Niet alle zorgverzekeraars staan op elke site namelijk. Kijk bijvoorbeeld via de Consumentenbond, Independer, Poliswijzer en United Consumers. Via jouw werk/ collectief goed verzekerd? Houd er rekening mee dat de premies die bij de werkgever gelden hoger kunnen zijn dan als je deze op een andere site bekijkt. Het voordeel van een collectief kan zijn, dat je bepaalde uitgebreidere vergoedingen hebt. Soms zijn hoge kortingen een 'wassen neus'. Een mooi cadeau en hoge korting met een hogere premie, dan kan het gunstiger zijn om het uitgeklede aanbod te kiezen. Hogere vergoeding Op de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten staat een overzicht van vergoeding vanuit het aanvullende pakket. De volgende zorgverzekeraars scoren hoger in de vergoeding voor 2020 (afhankelijk van het pakket): Aevitae, werknemerszorgpakket EUR 750,-- (totaal voor alle cursussen), ONVZ Superfit EUR 500,--, PNO Zorg (ONVZ) Excellent EUR 500,--, VVA (ONVZ) Vrije keuze Excellent EUR 500,--. Waar wil je heen? Je hebt echt uitgeklede polissen waarbij je als je naar de apotheek wilt, je óf een heel eind moet rijden óf het online mag bestellen. Vaak niet handig als je direct iets nodig hebt. Of dat je naar een bepaald ziekenhuis moet gaan, terwijl je daar liever niet naar toe gaat. Op zich maakt het mij niet uit als ik verderop naar het ziekenhuis moet, alleen stel dat je dagelijks een heel eind moet rijden om op bezoek te gaan, dan kan dat minder handig zijn. Trek het uit elkaar Je kunt tegenwoordig de basisverzekering ergens anders afnemen dan je aanvullende verzekering. Nu word ik, als bgn-gewichtsconsulent (lid van de beroepsvereniging gewichtsconsulenten) uit de aanvullende verzekering vergoed. En heb je wat aan de knikker, dan blijven de meesten het liefst bij dezelfde zorgverzekeraar. Je kunt er dan dus nog wel voor kiezen om de basisverzekering te switchen. De zorgverzekeraar heeft voor de basisverzekering acceptatieplicht. Jij hebt de keuze Overigens ben ik wel blij dat er wat te kiezen valt. Ondanks dat ik liever leuke dingen ga doen. In het verleden werd ik gek van het geswitch tussen ziekenfonds en particulier. Wat wel fijn zou zijn, is dat er een plicht komt om bepaalde zaken via een stramien aan te leveren. Zodat je echt gemakkelijk kunt checken. Check je premie Weeg af of je de premie weg kunt strepen tegen jouw investering. Aan de ene kant zijn we soms oververzekerd. Aan de andere kant is het veilig om goed verzekerd te zijn.

Let op: dit betreft de vergoeding over 2020. Klik hier voor het overzicht over 2021.

Let op: dit betreft vergoedingen voor 2020. Klik hier voor het overzicht van 2021.

Disclaimer: je maakt je eigen keuzes. De vergoedingen kunnen anders zijn dan vermeld. Ik probeer zo slim mogelijk financiële keuzes te maken. Als je voor een dubbeltje geboren bent, mag je je heus een kwart voelen:).

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page