top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Tandenpoetsen op een been

Ja, ook jij wordt een dagje ouder. Nu al werken aan jouw evenwicht en behoud van jouw spieren, voorkomt vallen op de oudere dag. Met inspiratie uit het NRC. Voorkom vallen: draag slippers en poets je tanden op één been

Blijf ook jouw kracht en loopvermogen trainen. Allereerst: Aftakeling is niet te voorkomen, maar wel af te remmen met de juiste training, zegt ze. „Vanaf je 30ste à 35ste neemt je spierkracht al met 2 tot 3 procent per jaar af. Een 80-jarige heeft nog maar 50 procent van de spierkracht van toen hij 30 was. Maar het mooie van ons lichaam is dat we tot op hele hoge leeftijd onze pezen, spieren, gewrichten en hart kunnen blijven trainen. Dat het vanaf een bepaalde leeftijd ‘geen zin meer heeft’ is echt onzin.”

Waarom nemen spierkracht en balans af?

De oorzaken zijn divers: medische problemen, bijwerkingen van medicijnen, minder slaap. Een van de voornaamste oorzaken is ‘normale’ lichamelijke aftakeling. Hoe ouder we worden, hoe meer spierkracht en balans afnemen. Spiercellen verschrompelen, het brein wordt trager. „De gevoeligheid in je voetzolen wordt minder. En je balans, het systeem van zintuigen in je huid, spieren, gewrichten, je evenwichtsorgaan, ogen en oren, gaat achteruit”, zegt Mirjam Pijnappels, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam en gespecialiseerd in ouderen en bewegen. „De voelzenuwen in de huid van de voetzolen en in gewrichten worden minder gevoelig, waardoor je soms niet helemaal precies voelt wat je houding is.”Wat kun jij allemaal doen om een beetje leuker in je vel te blijven zitten?

Op een been tandenpoetsen: Probeer op één been te staan tijdens het tandenpoetsen. De eerste paar keer eventueel met een hand of vinger op de wastafel ter ondersteuning. Als dat makkelijk gaat kan je het uitdagender maken door je vrije arm omhoog te doen, één oog te sluiten of op de plaats heel langzaam te marcheren van het ene been naar het andere been.

Koorddansen over de gang: Zet als je over de gang loopt je voeten strak achter elkaar en loop alsof je over een koord zou lopen. Blijf als je onzeker bent de eerste paar keer dicht bij de muur.

Met een oog dicht je broek aandoen: Doe staand met één oog dicht je sokken en broek aan. Blijf voor de zekerheid dicht bij de muur om jezelf zo nodig op te vangen. Met tandenpoetsen op één been ben ik gaan oefenen. Zal wel even duren voor het in mijn systeem zit. Een mooie aanvulling voor mijn dagelijkse oefeningen. Je leest het volledige artikel in het NRC, Diederik Huffels, "Voorkom vallen: draag slippers en poets je tanden op één been’", 19 juli 2019 Eigen foto: Jessica van Raalte Abonneren op het NRC

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page