top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Waarom patat liever zo nu en dan en alleen tijdens een maaltijd eten

Bijgewerkt op: 27 jul. 2023

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag waarom patat dan zo slecht zou zijn. Het is toch gewoon aardappel? Of zoals toen ik opgroeide zou worden gezegd: "'t bint toch gewoon earpels en niet zo zeur'n." Eigenlijk is die vraag super logisch. Want wat maakt dat je dat frietje liever alleen tijdens de maaltijd eet en dan ook nog bij uitzondering? Wat?! Er zijn hele volksstammen die wekelijks een frietje naar binnen schuiven. Niks lekkerders dan met een lading mayo en ketchup erbij. Mmm, lekker.

Patat frites is lekker Of je nu patat zegt of friet, dat het lekker is, daarover kunnen we het samen vast eens zijn :).


Speciaal voor jou een tamme foto want als je al getriggerd wordt door de tekst, dan is het fijn dat het beeld minder lustopwekkend is ...


Patat komt van de aardappel

Zeg je aardappel, dan zeg je Hollandse kost. (Nou ja, de herkomst is eigenlijk Zuid-Amerikaans ... ) Gewone aardappel is voedzaam, heeft wel een hogere glycemische lading

De aardappel is voedzaam en bevat diverse vitamines en mineralen. Je kunt 'm voor veel doeleinden gebruiken. Waarom de aardappel dan toch onder vuur ligt? Het is een zetmeelrijk product. En het heeft een hoge glycemische index. Ook is het een nachtschadeproduct. Voordat je gaat muggenziften. Pak eerst de basis van je voeding aan voordat je gaat navelstaren op bepaalde producten en het grote geheel zou missen. Liever een stabiele bloedsuikerspiegel door het achterwege laten van ongezonde snacks. Je kunt op elke slak zout leggen.

Het zijn de vetten die 't 'm doen De patten nemen tijdens het frituren veel vet op. Het grootste struikelblok bij friet is dat er transvetzuren in zitten. Dit zorgt er o.a. voor dat de stofwisseling in je cellen minder goed verloopt. Dat is wel 'een dingetje' (dit komt ook naar voren in de verdiepende studies die ik als voedingsdeskundig doe t.b.v. darmtherapie).

Waarom dan alleen tijdens een maaltijd? Dat scheelt in de calorieën. Je wilde toch al iets eten. In plaats van een frietje erbij als extra snack, eet je 'm dus in plaats van een maaltijd.

Negatieve invloed van patat op je gezondheid Wat doet het nog meer? > Het helpt je om zwaarder te worden ... en jij wilt je gewicht juist verlagen > Het heeft een minder goede invloed op je slechte en goede cholesterol > Je verhoogt je risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 ... die ziektes sla je het liefst over > Het verzwakt je immuunsysteem ... welke je het liefst perfect zou willen hebben > Het verstoort je stofwisseling ... en die wil je juist optimaliseren

> De structuur van de gehydrogeneerde vetten zijn op moleculair niveau verstoord en dat is minder handig voor als je je lijf optimaliseert

Liever wel

Kies dus voor de (zoete) aardappel in pure vorm. De crux is in dit geval de bewerking en daarmee de toevoeging van bepaalde stoffen die je lijf liever kwijt dan 'rijk' bent. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf omdat ze een goede bron zijn van koolhydraten en voedingsstoffen en veel worden gegeten in het Nederlands voedingspatroon. Ze zijn een aanvulling op brood en graanproducten. Gekookte en daarna afgekoelde aardappelen worden als goed voedsel beschouwd voor je darmbacteriën gezien vanuit de natuurgeneeskunde. Zij hebben een lage glycemische lading omdat ze zoveel resistent zetmeel bevatten. Uit dit resistente zetmeel maakt een gezonde darmflora volop boterzuur aan. Boterzuur (butyraat) ondersteunt jouw gezondheid en is lekker voor je brein.

Groente? Wist je dat in sommige landen de aardappel als groente wordt gezien?

Andere bronnen van transvetten die je in de winkel mag laten liggen

Wijk je nu graag uit naar andere producten?

Je wilt dit wel weten en het liefst ook niet ... Tja, transvetten zitten ook in chips, kibbeling, lekkerbekjes, mosselen, uienringen, inktvisringen, mozzarella sticks, loempia's, margarine, bakolie, vloeibare bakboters, koekjes, donuts, cake, snoep, bouillonblokjes, droge soepen, chocopasta, chocoladevlokken, fastfoodproducten, koffiecreamers en andere instant poeders, zoals instant cappuccino en instant chocolademelk. Als je dus al los wilt gaan, maak deze dan het liefst zelf van 'volledige producten' met een beetje liefde. (Dan laat je ze ook wat sneller links liggen omdat je zelf aan het werk 'moet'.)

Je kunt hierop letten

Hoe kun je in de supermarkt zien welke producten je beter links kunt laten liggen? Kies voor natuurlijke producten zonder verpakking. Of bekijk de verpakking. Als daarop staat: "gedeeltelijk gehard" of "gehydrogeneerd vet" dan weet je dat er transvetzuren in zitten. Sowieso zijn producten met de minste ingrediënten en ingrediënten die je wel uit kunt spreken en snapt, handiger voor je lijf.

Geniet, leef je leven en pak de balans

Voordat je in orthorexia verzandt. Je mag leren genieten van gezondere producten. Ga verder uit van de 85-15 regel: 85% gezond en 15% ruimte voor iets ongezonders.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page