top of page
IMG_9138-klein.jpg

Gecombineerde leefstijlinterventie Enschede

GLI-programma Enschede CooL

 

GLI staat voor gecombineerde leefstijl interventie. Het is een verzamelnaam van de overheid voor programma’s die mensen met overgewicht en obesitas helpen. Bij mij kun je je aanmelden voor CooL. Dit is een erkend GLI-programma met als doel blijvend gewichtsverlies én een gezonde leefstijl die je je hele leven kunt volhouden.

Geniet van (on)gezond

 

De overheid wil met het GLI-traject de gezondheidseffecten en maatschappelijke consequenties van overgewicht beperken. (Ernstig) overgewicht hangt namelijk samen met veel andere aandoeningen, zoals: diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen, diverse soorten kanker, onvruchtbaarheid, artrose en depressieve klachten.
De deelnemers van een gecombineerde leefstijl interventie leren wat gezonde voeding is en hoe ze voldoende kunnen bewegen. Andere belangrijke thema’s zijn slaap en persoonlijke balans. Om blijvend op het gezonde gewicht te blijven, leren zij hoe ze hun nieuwe leefstijl op de lange termijn kunnen inpassen in hun dagelijkse leven. Dit leidt tot een betere kwaliteit van leven.

Hieronder bespreek ik de volgende onderwerpen met betrekking tot mijn CooL-traject:

 

✔ Wordt het CooL-programma vergoed?

✔ Wat houdt het CooL-programma in?

✔ Voor wie is het GLI-traject CooL?

✔ Past het CooL-programma bij mij?

✔ Eigen regie en gedragsverandering

Wordt het CooL-programma vergoed?

 

Als je hiervoor in aanmerking komt, zal jouw zorgverzekeraar dit vergoeden. De eigen bijdrage is overigens uitgesloten van vergoeding. Het GLI-traject moet zorgen voor een gezonde verandering in het gedrag op lange termijn.

Meld je aan voor de GLI als je overgewicht hebt en gezonder wilt leven!

Wat houdt het CooL-programma in?

 

Tijdens dit traject word je begeleid door één GLI-coach. Dat ben ikzelf of iemand uit mijn team. Het CooL GLI-programma bestaat uit een basis- en een onderhoudsprogramma. Het duurt in totaal twee jaar. Beide onderdelen bestaan uit acht groepsbijeenkomsten met daarnaast individuele gesprekken waarin ruimte is om dieper in te gaan op jouw persoonlijke doel. Er zal een intake plaatsvinden voordat het programma start.

Wat houdt het CooL-programma in?

 

Tijdens dit traject word je begeleid door één GLI-coach. Dat ben ikzelf of iemand uit mijn team.
Het CooL GLI-programma bestaat uit een basis- en een onderhoudsprogramma. Het duurt in totaal twee jaar. Beide onderdelen bestaan uit acht groepsbijeenkomsten met daarnaast individuele gesprekken waarin ruimte is om dieper in te gaan op jouw persoonlijke doel. Er zal een intake plaatsvinden voordat het programma start.

Voor wie is het GLI-traject CooL?

 

Om aan het programma CooL mee te kunnen doen, moet het volgende op jou van toepassing zijn:


- Een BMI tussen 25 en 30 in combinatie met een grote buikomvang (≥ 88 cm voor vrouwen; - 102 cm voor mannen)

 

Óf:

 

- Een BMI van 25 tot 30 met een normale buikomvang, in combinatie met co-morbiditeit. Wij spreken van co-morbiditeit als er een risicofactor is voor hart- en vaatziekten of suikerziekte (diabetes mellitus type 2)


Óf:

 

- Een BMI hoger dan 30 (ook met ‘normale’ buikomvang)

Én:


- Je bent doorverwezen door jouw huisarts
- Je bent gemotiveerd om het tweejarige programma te volbrengen

Huisartsen en internisten kunnen deelnemers doorverwijzen naar het CooL-programma. De doorverwijzer stelt vast of de deelnemer voldoet aan de inclusiecriteria (oftewel, of je aan bovengenoemde voorwaarden voldoet) en blijft tijdens de CooL-GLI betrokken: de GLI-leefstijlcoach stemt het traject af met de huisarts, geeft regelmatig een terugkoppeling van de resultaten en overlegt zo nodig over aanvullende zorg.

De gecombineerde leefstijl-interventie maakt deel uit van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Positieve Gezondheid is een brede kijk op gezondheid, gericht op zes dimensies van gezondheid: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks leven. Het gaat niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar óók om datgene wat ons veerkracht geeft en wat voor ons belangrijk is. Positieve Gezondheid draagt bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. En om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Op dit laatste punt zal ik hieronder dieper ingaan.

 

Wat houdt het CooL-programma in?

Past het CooL-programma bij mij?

 

Dit CooL-programma past bij jou als je:
✔ Aan de slag wilt met een gezondere leefstijl en zelf niet goed weet waar je moet beginnen.

✔ Je het fijn vindt om binnen een groep van gelijkgestemden aan de slag te gaan.
✔ Je op zoek bent naar een langer durend traject, zodat je écht aan jouw leefstijldoel(en) toekomt.
✔ Je het fijn vindt dat er naast de groepsmomenten ook ruimte is voor persoonlijke gesprekken.

Past het CooL-programma bij mij?

 

Je eigen regie voeren, oftewel je eigen leven leiden, betekent dat jij je je gedrag mag aanpassen. Alleen dan is het mogelijk jouw doelen te behalen. Hoe ziet dat proces van gedragsverandering er dan uit? Prochaska en DiClementi beschrijven negen stimulators bij gedragsverandering die ik hieronder zal toelichten.

Eigen regie en gedragsverandering

Je eigen regie voeren, oftewel je eigen leven leiden, betekent dat jij je je gedrag mag aanpassen. Alleen dan is het mogelijk jouw doelen te behalen. Hoe ziet dat proces van gedragsverandering er dan uit? Prochaska en DiClementi beschrijven negen stimulators bij gedragsverandering die ik hieronder zal toelichten.
 

1. Je bewustzijn verhogen
Dit gebeurt bijvoorbeeld op het moment dat de uitkomsten van jouw health check confronterend voor je zijn. Of wanneer je op het internet rondstruint en je verdiept in het onderwerp. Wanneer je met anderen of je huisarts over je probleem praat…. Enz.
Deze situaties zorgen ervoor dat je meer gemotiveerd raakt om daadwerkelijk iets te gaan doen. En dat je ‘ambivalentie’ vermindert. Ambivalentie betekent dat je iets wilt en tegelijkertijd ook weer niet, want eigenlijk vind je alle opties nadelig. Uiteindelijk wil je het punt bereiken dat je iets wél wilt. Hoe bereik je dat? Bijvoorbeeld door alle voor- en nadelen van snoepen op een rij te zetten.

2. Vraag je omgeving om ondersteuning
Soms kan de omgeving helpen bij het veranderen van gedrag. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van de Tabaks- en rookwarenwet. Of je kunt afspraken maken met je werkgever.

3. Aangrijpende (of ingrijpende) gebeurtenissen
Dit kan bijvoorbeeld een ziekte of sterfgeval in je directe omgeving betreffen.

Als ik mijzelf als voorbeeld neem: ik heb last van psoriasis. Als onzekere tiener vormde de teershampoo en één of ander vies goedje dat ik over mijn hoofdhuid moest smeren, een enorme motivatie om naar andere oplossingen te zoeken. Die oplossing was destijds helaas niet echt voorhanden (inmiddels lees ik over cases om te werken met verhoogde vitamine D-niveaus bij psoriasis). Behalve dingen als: ‘er is niks aan te doen’, ‘het zit in de familie’, je zou wat karnemelk kunnen nemen en laat het varkensvlees staan. Ondertussen zag ik mijn tante die ook psoriasis heeft diverse puva-behandelingen ondergaan. Ze is zelfs weleens naar de Dode Zee geweest. Ze was altijd wel met iets bezig om haar symptomen te bestrijden. Echter, zo leerde ik, is het veel interessanter en doeltreffender om de oorzaak aan te pakken. Voor zover mogelijk natuurlijk. Je hebt nog altijd met jezelf te maken😊.

Het onhandige is dat wanneer jij je k*t voelt, je gemakkelijker naar snelle suikers grijpt. Want ja, dat lekkers biedt jou nog enige troost. Terwijl stressvermindering, normaal eten en dankbaarheid voelen voor hetgeen dat wél positief in je leven is, veel beter zou helpen. Maar ik denk dat velen van ons dit helaas niet standaard van huis uit meekregen.

4. Zelfevaluatie
Om in kaart te brengen hoe jij jouw huidige gedrag ervaart, kun je de voor- en nadelen hiervan op een rij zetten. Voor mij als leefstijlcoach is dit de R-fase uit het GROW-model: de stand van zaken. Het GROW-model staat voor

  • Goal (doel)

  • Reality (waar sta je nu; wat speelt er?)

  • Options (wat zijn de mogelijkheden?)

  • Will (wat zijn de zaken die je wilt gaan doen? Jouw Intentie en acties?)

 

5. Commitment
Een gedragsverandering heeft een duidelijke start. Hoe concreter die datum en hoe beter je bent voorbereid, hoe beter het proces zal verlopen. Zorg dat je het moment op afzienbare tijd inplant.


Het mooist is als je een plan van aanpak hebt. Of dat je een overzicht van persoonlijke afspraken en doelstellingen maakt.

6. Countering
Countering betekent dat je ‘slechte’ gewoontes door gezondere gewoontes vervangt. Bijvoorbeeld chips door fruit. Of een alcoholvrij biertje in plaats van een alcoholische drank.

Bedenk altijd zelf wat de beste alternatieven voor jou zijn. Van tevoren alternatieven bedenken voor een toekomstig feestje of vakantie, werkt ook goed! Het liefst schrijf je deze op, zodat het in je achterhoofd zit en je erop terug kan grijpen op het moment suprême.


7. Omgeving aanpassen
Verblijf je dagelijks in een omgeving die jou ‘stimuleert’ om ongezond gedrag te vertonen, dan is het lastig jouw gedrag te veranderen. Soms helpt het om je omgeving bewust aan te passen, zodat een gezondere leefstijl aanleren en volhouden gemakkelijker wordt.
Sommige werkgevers hebben regelingen zoals korting op een sportabonnement. Of stel aan je collega’s voor de snoeppot op de afdeling te vervangen door een schaal fruit.

8. Beloon jezelf
Succesmomenten, hoe klein ook, mogen gevierd worden. Vandaar dat je kiest voor kleine stappen die meetbaar en vooral ook haalbaar zijn. Dit verhoogt het zelfvertrouwen en de kans van slagen.
Je beloont jezelf het beste voor geslaagd gedrag. Waarom niet voor gewichtsverlies? Omdat je daarop niet altijd invloed kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld tijdens je menstruatie. Of bepaalde medicatie als omeprazol. Vandaar dat je het gedrag en niet het resultaat wilt belonen.

9. Zoek steun
Het is prettig om ondersteuning te krijgen van een vriend/vriendin, je partner, collega’s en/of leidinggevenden. Dit maakt het gemakkelijker om het gedrag vol te houden.
Soms betekent dit dat je steun moet léren vragen. Je omgeving kan immers makkelijker rekening met je houden als je duidelijk aangeeft wat je nodig hebt. En misschien moet je zelfs eerst leren om te bedenken en vervolgens te vóelen wat jij nodig hebt.

 

tmp review Minke.jpg

Minke

68 jaar, gezondere leefstijl & afvallen

"Ik beveel Jessica van Raalte van harte aan. Een paar maanden terug heb ik mijn voet gebroken en was daardoor een hele tijd aan de stoel gekluisterd, geen beweging, snaaien van verveling, met als gevolg een flink aantal kilo's erbij. 
Jessica heeft mij toen goede tips gegeven vooral lekker en gezonder te snaaien. Ook gaf ze aan hoe de maaltijden zonder pakjes en zakjes te bereiden, op natuurlijke basis met verse producten, meer groentes, minder vlees en met vezelrijke volkoren producten, waardoor je toch lekker snel vol bent.
Ook heb ik van haar lekkere recepten gekregen. Het gevolg is dat ik meerdere kilo's kwijt ben geraakt. 
Haar bedoeling is ook eigenlijk niet een dieet te volgen maar dat je leert lekkere en gezondere keuzes te maken zonder dat je steeds het gevoel hebt te moeten snaaien. 
Haar advies aan mij is op mij individueel afgestemd. Ik ben superblij dat ik mij heb laten adviseren door Jessica en kan haar dan ook van harte aanbevelen. Dankjewel Jessica."

bottom of page