top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

3 verschillen: op gewicht of te zwaar

Herken je dat gevoel weleens? Frustratie dat je te zwaar bent. Je voelt je niet lekker in je vel. Ach, wat maakt dat toch uit. Eet ik toch die hele zak chips leeg.


meten is weten; strakke buik
Houd de regie over je leven, je bent wat je eet.

Op dat gevoel ga ik nu niet in. Wat ik jou wel wil meegeven, zijn drie tips die je gemakkelijk kunt inzetten tijdens jouw keuzemomenten.


“De keuze is reuze. Wat kies jij?”

Als ik bijvoorbeeld naar mijn man - hij heeft nog overgewicht - en mij kijk, dan maken we verschillende keuzes.


Beleg slim

Kies je voor iets lekkers op brood - je weet dat het voornamelijk uit suiker bestaat - kies voor minder. Je mag heus nog stukken brood zien. Pindakaas is ook lekker en calorierijk. Doe dan geen dikke laag erop. (100% pindakaas zonder iets anders erin heeft de voorkeur.)

Ga je voor een stukje fruit of doe je er komkommer op, beleg dan ruim.


Eet langzaam

Ik doe altijd 'een eeuwigheid' over mijn eten. Heerlijk. Als je met aandacht eet, dan weet je lijf wat er binnenkomt. Mijn man heeft het eten bijna op, voordat ik eraan begin (een klein beetje overdreven).

Een onderzoek dat in SmartSizeME staat (p. 67), gaat over zeventien mannen die een beker ijs eten (675 kcal, dus erg veel). De ene keer aten ze 'm in vijf minuten op, de andere deden ze er dertig minuten over. Als ze lang over het eten deden, waren hun hormonen die over verzadiging gaan, veel hoger. Je hebt dus minder snel weer trek.


Eet je 's avonds niet klem

In de tijd dat ik keihard trainde om de Mont-Blanc te gaan beklimmen, at ik 's avonds niets. Ik snaaide amper. At wel voldoende en gezond. Er zat vaak 13 tot 14 uur tussen mijn avondeten en ontbijt. Die combinatie maakte dat ik erg slank werd (en amper cellulitis). Inmiddels heb ik twee kinderen. Toen mijn nachten gebroken waren en ik borstvoeding gaf, at ik ook 's nachts. Nu merk ik dat ik 's avonds wel behoefte heb aan eten. Als ik dan wakker word, val ik gemakkelijker in slaap. Mijn man daarentegen eet erg veel 's avonds. Een bak muesli, soms nog wat brood, het liefst nog (omhulde) noten.


Je mag 's avonds wel eten. Het gaat om de totale hoeveelheid calorieën die je op een dag binnenkrijgt. Voor jouw lijf en jouw nachtrust is het wel fijner als je niet heel laat op de avond, net voordat je naar bed gaat, veel eet.


Tegenwoordig gun ik mezelf snaaimomenten. Ik kies dus altijd voor balans. Wat kies jij?


Bonustip

Zorg dat je beweegt. Dat hoeft niet keihard sporten te zijn. Dat mag ook regelmatig opstaan, lunchwandelen, op de fiets naar het werk of een sport die jij leuk vindt, zijn.


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page