top of page
  • Foto van schrijverjessicavanraalte

Potentiële PMS verminderaar

Ken jij de stof DIM al? En wist je dat dit stofje PMS-klachten kan verminderen en het risico op borst –en prostaatkanker verlaagt? Maar ook het plezier tussen de lakens vergroot? ;)

Vandaag wil ik uitleggen wat DIM is, welke voedingsmiddelen je helpen dit stofje aan te maken en wat de voordelen zijn.


Wat is DIM?

DIM is de afkorting van diindolylmethaan. Je maagzuur zet het stofje Indole-3-carbinol (I3C) uit voedingsmiddelen om in DIM. Je lijf gebruikt DIM voor allerlei processen, onder andere om giftige stoffen uit je systeem te halen.


Waarom DIM?

DIM heeft een gunstige invloed op je oestrogeen-metabolisme, oftewel een betere hormoonhuishouding. Waar je vast blij van wordt, is dat het PMS vermindert. En ben je in de overgang? Dan helpt DIM bij het verminderen van opvliegers of overmatig zweten. Ik hoor verschillende verhalen terug van vrouwen die zoveel beter door hun menstruatie komen of die amper klachten ervaren in de overgang.

DIM heeft ook een positief effect op onze schildklier en bij mannen vaart de prostaat er wel bij. Je helpt daarmee je lichaam om, ook als je ouder bent, zin te hebben in plezier tussen de lakens:). Je verlaagt daarnaast (mogelijk) het risico op borst- en prostaatkanker. DIM zou mogelijk ook gewichtsverlies kunnen ondersteunen.


Waar zit DIM dan in?

Je vindt deze stof vooral in kruisbloemige groenten zoals waterkers, rucola, paksoi, broccoli, spruitjes, (witte) kool, bloemkool, boerenkool, radijs, tuinkers en rapen. Ze heten kruisbloemig omdat de bloesems van deze planten lijken op een kruis.



Afbeelding: Anna Sulencka via Pixabay.


Hoeveel heb je nodig?

Alles wat je binnen je huidige leefstijl kunt inpassen, is mooi meegenomen. Het Voedingscentrum adviseert 250 gram groenten per dag. Je mag dit zeker ophogen naar 400 gram per dag en als je zin hebt, kun je tot de 600 tot 800 gram gaan. Ik heb geen wetenschappelijke studies gevonden waarin staat dat x groenten x DIM oplevert.


Verlekkeren

Een gezondere leefstijl betekent dat je jezelf misschien moet trainen om sommige producten lekker(der) te gaan vinden. Sommige groenten kunnen van zichzelf iets bitter smaken. Daarom zijn ze ook zo goed voor je :). Je kan echter gebruikmaken van de zogenoemde maillardreactie die voor een zachtere en zoetere smaak van deze groenten zorgt. Wanneer voedsel boven de 150 graden wordt verwarmd, treedt er een bruine verkleuring op. Dit is het gevolg van een chemische reactie tussen aminozuren en bepaalde suikers, zoals glucose en fructose. Dit wordt de maillardreactie genoemd en zorgt ook voor de verleidelijke geuren van bij het bakken en braden. Door een beetje vet en zout te gebruiken, zullen de spruiten op deze manier door de ‘droge hitte’ bruin worden. En dus lekkerder ruiken en smaken!


Recept

Halveer de spruitjes en leg ze met de snijkant naar beneden (in een enkele laag) in een ovenschaal of met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en snufje zout. Rooster ze in een voorverwarmde oven op 200 graden tot ze bruin zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Kleinere spruitjes (diameter van ongeveer 2,5 cm) mogen 18 minuten worden geroosterd. Spruitjes met een diameter van 4 cm of groter mogen er 20-25 minuten in. Serveer met een scheutje balsamicoazijn of versgeperst citroensap.


Tip: Superfoods kun je zeker gebruiken, maar de gemiddelde persoon zit al lekkerder in zijn vel en bouwt meer weerstand op door een gezondere leefstijl waarin groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren graanproducten een plaats hebben. Maar lukt het na een tijdje nog niet met afslanken, dan kun je verder graven naar andere oplossingen.


Veel eetplezier gewenst!


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page